Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Palliatieve zorg bij covid-19: LUMC maakt online scholing voor verpleegkundigen

7 online basisscholingen over palliatieve zorg en covid-19 ontwikkelde het expertisecentrum palliatieve zorg van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Ze zijn gemaakt voor verpleegkundigen en artsen en zijn gratis te volgen.
Foto Thom Holmes

De 7 lessen gaan over: dyspneu en hoesten, angst, misselijkheid en braken, markeren en stervensfase, palliatieve sedatie, delier en naasten. Elke basisscholing komt met een powerpointpresentatie, een begeleidende test en een uitleg op YouTube.

Nursing vroeg eerder ook een verpleegkundig specialist adviezen te geven over palliatieve zorg bij covid-19: hoe kun je er ondanks de beperkingen en het grillige verloop toch zijn voor patiënten en naasten?

Dyspneu

Bij de scholingen over de symptomen wordt steeds in ieder geval de oorzaak en het medicamenteuze en niet-medicamenteuze beleid besproken. Bij dyspneu en hoesten zijn ook CT beelden te zien die duidelijk maken hoe het longbeeld diffuus aangetast kan raken.

Ook is er een tip voor het thuis meten van de saturatie: als je een plastic boterhamzakje om de vinger van de patiënt doet hoef je de meter niet te ontsmetten, dit beïnvloedt volgens het LUMC de meting niet. Een ventilator gebruiken om de patiënt af te koelen raadt het LUMC vanwege het besmettingsgevaar af.

Markeren

De scholing over het markeren geeft onder andere uitleg over hoe je kunt zien dat een patiënt met covid-19 snel achteruitgaat. Intens moe, uitgeput en bleek, mogelijk last van blauwe lippen, een snelle zwakke pols en een klamme huid zijn kenmerken.

De basisscholingen covid-19 en palliatieve zorg staan op Zorg Voor Beter. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.