Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Palliatieve zorg bij hartfalen: tips uit herziene richtlijn

Palliatieve zorg bij hartfalen leidt tot een afname van de zorgconsumptie en draagt bij aan een betere kwaliteit van leven. Dat staat in de herziene Richtlijn Palliatieve zorg bij hartfalen.
Richtlijn palliatieve zorg bij hartfalen
De richtlijn Palliatieve zorg bij hartfalen is herzien (foto: Fotolia).

De ontwikkelaars van de herziene richtlijn komen op basis van diverse onderzoeken tot de conclusie dat palliatieve zorg bij hartfalen de kwaliteit van leven van patiënten verbetert. Ook leidt deze zorg tot een afname van de zorgconsumptie, zoals SEH-bezoeken, en tot een toename van het aantal patiënten dat desgewenst thuis kan overlijden. Daarnaast concluderen de auteurs dat het inzetten van een palliatief team of een gespecialiseerd verpleegkundige thuis bijdraagt aan een hogere kwaliteit van leven. En dat hartfalenpoliklinieken bijdragen aan een langere levensduur.

Prognose

Reden genoeg dus voor een herziening van de richtlijn voor de doelgroep ‘hartfalenpatiënten NYHA klasse III en IV’. In klasse III is sprake van beperkende klachten tijdens lichte inspanning, in klasse IV zijn de klachten ook in rust aanwezig en beperkend voor elke activiteit van de patiënt. De richtlijn haalt een recent onderzoek aan waaruit blijkt dat hartfalenpatiënten uit deze klassen over het algemeen te rooskleurig zijn over hun prognose. Het advies is dan ook om tijdig met patiënten en naasten in gesprek te gaan over dit thema. Ingangsvragen kunnen volgens de richtlijn helpen om dit gesprek op gang te brengen. Bijvoorbeeld: ‘Sommige mensen maken zich zorgen over wat er op korte termijn met hen kan gebeuren, hoe is dat voor u?’

Signalen

Het inschatten van de te verwachten levensduur van deze patiëntengroep is volgens de richtlijn complex, omdat hartfalen een grillig beloop kent en er vaak sprake is van comorbiditeit. Tien onderzochte, gevalideerde modellen voor een inschatting van de prognose blijken onvoldoende toepasbaar op de gemiddelde hartfalenpatiënt. Wel geeft de richtlijn signalen aan waarop je als verpleegkundige kunt letten, zoals: frequente heropnames (door exacerbaties), toenemende afhankelijkheid van anderen bij ADL en significant gewichtsverlies. De richtlijn adviseert om gebruik te maken van de criteria uit RADPAC en/of SPICT om te bepalen of het starten van palliatieve zorg en Advanced Care Planning nu nodig is.

Richtlijn inzien

De herziene richtlijn geeft verder handvatten voor shared decision making, multidisciplinaire samenwerking (ook met de eerste lijn) en tips voor communicatie over de laatste levensfase en het levenseinde. De richtlijn is te vinden op Pallialine. Ook is er een samenvattingsboekje beschikbaar in de webshop van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en via de app PalliArts.

2 REACTIES

  1. Binnen je team kun je je ook toeleggen op een bepaald aspect van veel voorkomende ‘ouderdomskwalen ‘ zoals hartfalen, COPD, diabetes, enz, dit gebeurt ook als in de huisartsenpraktijken. De juiste EVVer koppelen aan desbetreffende cliënt b.v. is een benadering die veel kan toevoegen.

  2. Lees alle reacties
  3. Waarom moet overal voortaan een specialitisch ( veel te duur )team voor ingesteld worden. Maak het aantrekkelijk en herkenbaar voor het bestaande personeel. School deze mensen intern met de kwaliteiten die je al hebt ontwikkeld binnen je organisatie. Dit verlaagd zowiso de kosten en bevorderd de communicatie en de kwaliteid binnen de teams.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.