Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Palliatieve zorg vaak te laat ingezet’

NIJMEGEN - Palliatieve zorgverlening moet in een eerder stadium beginnen dan nu vaak het geval is. Dat zegt Nederlands eerste hoogleraar Palliatieve Zorg, dr. Kris Vissers.

Vissers vindt dat de palliatieve zorg in Nederland zich teveel afspeelt in de terminale hoek en te vaak alleen gericht is op sedatie en pijnbestrijding. Hij pleit ervoor om palliatieve zorg eerder aan te bieden aan mensen met een levensbedreigende ziekte en ook moet de zorg volgens hem uitgebreider.

Verlichten

‘Palliatieve zorg zit bijna altijd in het laatste wagonnetje, terwijl het niet alleen maar gaat om het beheersen van pijn en andere hinderlijke symptomen’, zegt Vissers. Hij benadrukt dat de zorg zich ook moet richten op het verlichten van psychologische, sociale en spirituele problemen. ‘Dat kan al in een vroeg stadium veel betekenen’, stelt de hoogleraar.

Medisch specialisme

Vissers is aangesteld bij het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen en gaat de palliatieve zorg ontwikkelen tot een zelfstandig medisch specialisme.

Ook op nursing.nl: de richtlijn palliatieve sedatie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.