Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Paracetamol vermindert effect kindervaccinatie

Paracetamol geven aan kinderen die net hun vaccinaties hebben gekregen, vermindert mogelijk het effect van het vaccin. Dat blijkt uit een nieuwe studie die gepubliceerd is in het gerenommeerde vaktijdschrift The Lancet.
Paracetamol vermindert effect kindervaccinatie

Verpleegkundigen – en vaker nog de ouders van het kind – geven kinderen vaak paracetamol na een inenting. Dat doen zij in de verwachting dat het kind zich misschien niet lekker gaat voelen na de prik.

Koorts: een normale reactie van het lichaam
Tsjechische wetenschappers hebben echter ontdekt dat kinderen die direct na de reguliere vaccinaties tegen infectieziekten krijgen een significant lagere concentratie aan antistoffen in hun bloed hebben. Na de inenting tegen bijvoorbeeld difterie, polio, rodehond en de mazelen, is koorts een normale beschermingsreactie van het lichaam. Dat proces wordt tegengehouden als de kinderen paracetamol krijgen. Het middel verstoort de reacties in het immuunsysteem.

Niet meer routinematig paracetamol toedienen na vaccinatie
De onderzoekers stellen dat de klinische relevantie van hun resultaten nog niet duidelijk is; er is meer onderzoek nodig naar de effecten van paracetamol na kindervaccinaties. Zij adviseren echter nu al dat koortswerende middelen als paracetamol na het inenten niet meer routinematig moeten worden toegediend.

Door: redactie Nursing
Nursing Times

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.