Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Parenterale voeding bij chemo niet altijd nodig

Patiënten die een intensieve oncologische behandeling ondergaan standaard parenterale voeding toedienen, is achterhaald. De patiëntengroep die dit wel nodig heeft, moet op basis van andere gegevens worden geselecteerd.

Dit blijkt uit onderzoek van Jolein Iestra, stafmedewerker afdeling diëtetiek en voedingswetenschappen aan het UMC Utrecht, waarop ze op 15 mei aanstaande promoveert in Utrecht.

Individuele behoefte
Sommige groepen patiënten die een beenmergtransplantatie of hooggedoseerde chemokuren ondergaan kunnen zonder parenterale voeding. Diëtiste Jolein Iestra deed hier onderzoek naar, onder andere in het LUMC in Leiden. Iestra: “Vroeger werden patiënten zo ziek van de chemotherapie en totale lichaamsbestraling, dat parenterale voeding noodzakelijk was om te overleven. Ze kampten bijvoorbeeld met ernstige mucositis. Maar de moderne protocollen voor chemotherapie en radiotherapie zijn dusdanig veranderd, dat dit niet langer altijd de standaard moet zijn. Bij een deel van de behandelprotocollen zijn de misselijkheid en mucositisklachten beperkt of kortdurend en is het mogelijk normaal te eten.”

Vochtbalans
Uiteraard moet de voedingsinname bij deze patiënten wel goed gemonitord worden. Het screenen van de voedingstoestand bij opname, het berekenen van de individuele voedingsbehoefte en het dagelijks wegen en het bijhouden van de orale voedselinname spelen hierbij een belangrijke rol. Op deze manier blijkt bijvoorbeeld bij sommige behandelprotocollen zonder totale lichaamsbestraling, minder dan 40 procent van de patiënten parenterale voeding nodig te hebben.

Infectierisico
Jolein Iestra benadrukt dat de voordelen van de hightech voeding niet altijd opwegen tegen de nadelen. “Het lijkt wel handig omdat het bijvoorbeeld precies en per dosering te geven is en omdat het niet zo arbeidsintensief is. Maar in veel gevallen verhoogt parenterale voeding het infectierisico.”

Publicatiedatum: 9 mei 2006

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het is inderdaad zo dat bij patienten met intensieve chemotherapie gerelateerd aan een transplantatie zeker niet altijd TPV hoeven te krijgen. vaak kan er ook overwogen worden om eventueel sondevoeding te geven, waarbij veel minder complicaties bij zijn als bij TPV (denk hierbij aan hyperglycemie, overvulling, infectierisico, etc).

  3. Als u zich abonneert op de nieuwsbrief bent u altijd op de hoogte van het laatste vakinhoudelijke nieuws. Bovendien serveren wij dagelijks vers nieuws op de homepage! Waarschijnlijk bent u hier óf via Google gekomen óf heeft u op een rijtje rechts van een nieuwer bericht geklikt. Dit zijn inderdaad oudere berichten – maar gerelateerd aan het onderwerp waar u in eerste instantie over las.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.