Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Particuliere zorginstelling niet populair als werkgever

Zorgpersoneel staat overwegend positief tegenover particuliere zorginitiatieven. Maar nog geen twintig procent verwacht in de toekomst bij een particuliere instelling te gaan werken. Het winstoogmerk van commerciële zorginstellingen blijft een belangrijk bezwaar.

Dit blijkt uit de Barometer Zorg, uitgevoerd door Newcom Research & Consultancy en VKbanen onder 334 werknemers in zorg en welzijn.

 

Explosieve stijging
Het onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van de explosieve stijging van het aantal commerciële zorginstellingen in de afgelopen jaren. De onderzoekers wilden weten hoe het stond met de bereidwilligheid van medewerkers in de reguliere zorgsector om in de particuliere zorg te werken. En wat hun overwegingen waren om hier wel of juist niet te werken?

Snel en efficiënt

Bijna zeventig procent van de medewerkers denkt dat zelfstandige behandelcentra (ZBC’s) bijdragen aan het verkorten van wachtlijsten en zo’n 56 procent aan goede zorg door specialisatie en concentratie. Een ruime meerderheid van zorgpersoneel vindt dat ZBC’s wat betreft snelheid en efficiëntie goed aansluiten bij de behoefte van de cliënt.

 

Beheersen kosten
Toch zijn medewerkers niet volledig overtuigd van de verbetering die ZBC’s bijdragen aan de zorg. Zo’n 41 procent van de respondenten is van mening dat ZBC’s niet bijdragen aan de beheersbaarheid van de kosten in de zorg. Verder vinden de meeste respondenten dat er nu voldoende ZBC’s zijn, maar verwachten ze ook dat het aantal nog wel zal toenemen. 

Persoonlijke aandacht
De helft van medewerkers in zorg en welzijn heeft wel eens overwogen om bij een particuliere zorginstelling te gaan werken. Men verwacht dat er meer persoonlijke aandacht aan de cliënt gegeven kan worden. Ook denkt men dat er meer oog voor kwaliteit is en dat je als verzorgende meer vrijheid hebt in je werk.

Winst versus zorg
Ondanks deze positieve denkbeelden, verwacht slechts 16% in de toekomst bij een particuliere instelling te gaan werken. Daar tegenover zegt 38 procent waarschijnlijk en 22 procent zeker niet van plan om over te stappen naar een particulier zorginitiatief. Vooral mensen met een leidinggevende positie en oudere werknemers blijven liever op hun plek. 
 

Bronnen: Newcom Research & Consultancy en VKbanen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.