Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Pas handhygiëne toe voor en na gebruik smartphone’

Verpleegkundigen moeten handhygiëne toepassen voor én na gebruik van mobiele IT-toestellen als smartphones en tablets. Dat staat in de nieuwe richtlijn van de werkgroep Ziekenhuishygiëne van de Vlaamse beroepsorganisatie NVKVV. In Nederland volgt waarschijnlijk in december een nieuwe richtlijn op dit gebied.
‘Pas handhygiëne toe voor en na gebruik smartphone’
Foto: Arno Massee

Andere punten uit de nieuwe richtlijn van het NVKVV zijn:

1. Reinig en desinfecteer de mobiele IT technologie systematisch (minimaal 1 keer per dag) en bij visuele bevuiling of contaminatie met lichaamsvochten. Als de mobiele IT technologie gebruikt wordt tijdens de verzorging, onderzoek of  behandeling van de patiënt, dan moet deze gereinigd en gedesinfecteerd worden na gebruik.

2. Mobiele IT technologie die niet volledig gereinigd of gedesinfecteerd kunnen worden, mogen niet in patiënten-, onderzoeks- en behandelkamers gebruikt worden. Indien deze technologie noodzakelijk is in het kader van de verzorging, onderzoek of behandeling van de patiënt, dan moet er een risicoanalyse uitgevoerd, Best Practice (bijvoorbeeld gebruik van een reinigbare en desinfecteerbare cover) uitgeschreven en geïmplementeerd worden.

3. Tijdens het niet gebruiken van de mobiele IT technologie dient deze op een veilige en huishoudelijk schone locatie (zonder van stof en vuil) opgeborgen of bewaard te worden waar er geen mogelijkheid tot microbiële contaminatie vanuit de omgeving kan optreden, bijvoorbeeld een kluisje.

4. Het gebruik van persoonlijke mobiele IT technologie tijdens de werkuren is verboden. Als het gebruik ervan vanwege professionele redenen noodzakelijk is, dan zijn bovenstaande punten tijdens het gebruik ervan tijdens de werkuren van toepassing, bovendien moet je voor aanvang en na beëindiging van de dienst grondig reinigen en desinfecteren.

Bekijk de nieuwe richtlijn van het NVKVV hier >>>

Richtlijn WIP

In Nederland heeft de Werkgroep Infectiepreventie de conceptrichtlijn persoonlijke hygiëne opgesteld waar verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers tot 15 september op konden reageren. Hierin adviseert de WIP geen smartphone op de werkvloer te gebruiken, tenzij dit noodzakelijk is voor de werkzaamheden. Dit is dus in lijn met de Vlaamse richtlijn. Het reinigen en desinfecteren van smartphones en andere apparaten komt aan bod in een andere richtlijn. Het commentaar van verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers wordt nu verwerkt. De WIP verwacht begin december de nieuwe richtlijn te presenteren.

Liever geen smartphone op de werkvloer

Lees hier meer over de conceptrichtlijn van de WIP >>>

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.