Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Patiënt heeft last van medicatieproblemen en bijwerkingen

Zes van de tien ziekenhuispatiënten ondervinden medicatie gerelateerde schade tijdens de opname. In bijna 90 procent van de gevallen gaat het om niet-vermijdbare bijwerkingen. Als verpleegkundigen en artsen hierop alert zijn door vroege signalering, kan de medicatie worden bijgesteld en verbetert het welzijn van de patiënt.
Patiënt heeft last van medicatieproblemen en bijwerkingen

Dat schrijven onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen, het Erasmus MC en het TweeSteden ziekenhuis in Tilburg in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NtvG). Gedurende vijf maanden werden in twee ziekenhuizen de medicatie gerelateerde problemen geregistreerd bij 603 patiënten die langer dan 24 uur in het ziekenhuis waren opgenomen. Er werd gekeken naar problemen veroorzaakt door medicatiefouten (zoals voorschrijf-, overschrijf-, aflever-, of toedienfouten) en niet-vermijdbare bijwerkingen.

Obstipatie, diarree en dyspneu
De onderzoekers concluderen dat meer dan de helft van de opgenomen patiënten schade ondervindt door geneesmiddelen. De meest voorkomende schade en bijwerkingen die patiënten ondervonden waren obstipatie, diarree, dyspneu, verhoogde INR, misselijkheid, duizeligheid en vallen. Risicofactoren waren het aantal verschillende voorgeschreven medicijnen, de opnameduur, organisatorische factoren en het hebben van meerdere aandoeningen tegelijkertijd.

Vroeg signaleren
Het gebruik van een elektronisch voorschrijfsysteem kan het aantal medicatiefouten verminderen en mogelijk dus ook de bijwerkingen, zo concluderen de onderzoekers. Ook stellen zij dat verpleegkundigen en artsen alert moeten zijn op bijwerkingen, zodat vroege (betere) signalering mogelijk is en de medicatie kan worden bijgesteld op advies van de ziekenhuisapotheker.

Lees het hele artikel in het NtvG.

Gerelateerd:
Medicatiekennis verpleegkundigen kan beter
Medicatiefouten project wint Patiëntveiligheid-Award

NTvG
Door: redactie Nursing

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

1 REACTIE

  1. Wat zegt zo’n onderzoek nu eigenlijk? Natuurlijk dat iedereen die met medicatie te maken heeft in het ziekenhuis moet opletten. Want medicijnen kunnen ook averechts werken. Maar als je het onderzoek nader bekijkt, zijn de uitkomsten nogal logisch en is er iets anders aan de hand dan die medicatie. De cijfers in het artikel vertekenen het beeld. Het is van alle patienten (603) slechts een klein aantal (42) waar vermijdbare schade optreedt. Dit is een bijzondere categorie, want deze patienten blijken gemiddeld 77,6 jaar oud te zijn! Hoogbejaard dus, in tegenstelling tot de groep van niet-vermijdbare schade die gemiddeld 58,7 jaar oud is. Bij die ‘oudjes’ zijn er gemiddeld 18,2 medicatieopdrachten te zijn verstrekt. Een duizelingwekkend aantal. Nogal wiedes dat je daar obstipatie van krijgt. Of diarree. Maar misschien krijgen patienten ook wel die hinderlijke verschijnselen door het opgewarmde eten, het slechte slapen, de verveling, het wachten, de onderzoeken, enzovoort.
    Een ophefmakende kop boven het artikel, maar weer een storm in een klas water waar je niets mee kan ofwel alle kanten mee opkan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.