Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiënt met insomnia

Een van de meest voorkomende slaapstoornissen is insomnia, oftewel slapeloosheid. De patiënt heeft vaak moeite met in- of doorslapen. Er kan ook sprake zijn van niet uitgerust wakker worden, vermoeidheid, concentratieproblemen of een gevoel van malaise.
Patiënt met insomnia

Van insomnia is sprake als een patiënt langer dan een half uur nodig heeft om in te slapen, gedurende de nacht meerdere keren wakker wordt en hier minimaal twee nachten in de week last van heeft. Een ziekenhuisopname kan insomnia verergeren. ‘Patiënten liggen overdag in bed en doen dutjes waardoor de slaap ’s nachts wordt verstoord’, zegt Pascal Borzée, hoofdverpleegkundige in het centrum voor slaap- en waakstoornissen in UZ Leuven. Ook pijn en tal van medicatie (bijvoorbeeld opioïden, anti-epileptica, antihypertensiva en antihistaminica) kunnen insomnia versterken.

Zoek de oorzaak
‘Insomnia in het ziekenhuis is moeilijk te vermijden’, vindt Borzée. Toch kun je wel wat voor je patiënt betekenen als hij hier last van heeft, zonder meteen slaapmedicatie voor te schrijven. ‘Observeer: wat is de oorzaak van het niet kunnen slapen? Heeft de patiënt pijn?’, aldus Borzée. Hij adviseert om een VAS-score af te nemen, zodat je in overleg met de arts een pijnprotocol kunt instellen. Over het algemeen is stress of moeite met slapen in een vreemde omgeving toch vaak de oorzaak, weet Borzée. Geef de patiënt slaapadviezen, zoals het vermijden van koffie, alcohol of copieuze maaltijden in de uren voor het slapengaan en het doen van dutjes overdag. Vertel de patiënt dat een nachtje minder slapen geen ramp is. Borzée: ‘Probeer de patiënt gerust te stellen, neem de tijd voor een praatje. Een kopje warme melk doet vaak al wonderen.’

Deze tekst komt uit het artikel ‘Goede nachtrust begint bij verpleegkundige’, Nursing juli/augustus 2011, p. 34-38. Auteur van dat artikel is Marloes Oelen, redactie Nursing.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.