Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Patiënt met niet-traumatisch hersenletsel vaak agressief

Patiënten die vanwege verworven niet-traumatisch hersenletsel op een neuropsychiatrische afdeling verblijven, zijn vaak agressief tegen zorgverleners en medepatiënten. Dat meldt het Nederlands Tijdschrift van Geneeskunde op basis van een artikel in Journal of Clinical Nursing.
Patiënt met niet-traumatisch hersenletsel vaak agressief

Omdat studies naar agressief gedrag van patiënten met hersenletsel als gevolg van bijvoorbeeld een beroerte, een infectie of een tumor schaars zijn, onderzochten de onderzoekers agressie onder opgenomen patiënten met niet-traumatisch hersenletsel. Gedurende 17 weken registreerde het zorgpersoneel van een behandelcentrum (45 bedden) voor patiënten met verworven hersenletsel de prevalentie, het type en de ernst van agressie-incidenten met behulp van een agressieschaal (Staff observation aggression scale-revised).

Verbale agressie
Van de 57 opgenomen patiënten vertoonden er 24 (42%) minstens 1 maal agressief gedrag. Het personeel registreerde in totaal 388 incidenten. 44% van de incidenten betrof verbale agressie, 56% fysieke. Een klein deel van de patiënten was verantwoordelijk voor het merendeel van de incidenten. In 70% van de gevallen volgde het incident op directe interactie tussen patiënt en staf. Voorbeelden van interacties die genoemd worden, zijn ‘patiënt wordt iets geweigerd’, ‘hulp bij het dagelijks leven’, ‘patiënt wordt gevraagd iets te doen’.

Preventiestrategieën
De meeste voorvallen waren dan ook gericht tegen het personeel en vonden plaats op tijden met een hoge contactintensiteit. Het mannelijke geslacht, onvrijwillige opname, hersenschade door hypoxie en een lange opnameduur waren geassocieerd met agressiviteit. Het zorgpersoneel kon bijna altijd een uitlokkende factor voor het agressieve gedrag aanwijzen. Daarom denken de auteurs dat niet-farmacologische preventie- en behandelstrategieën op maat gemaakt kunnen worden voor patiënten.

Gerelateerd:
Pijnbehandeling vermindert agitatie bij dementie.

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde
Door: redactie Nursing

1 REACTIE

  1. Agressie is meestal een gevolg van de onmogelijkheid om op een gewone manier te communiceren. Vele vooroordelen sturen aan op deze agressie. Vooroordelen die een gevolg zijn van een gebrek aan eigen indentiteit. Door te zorgen voor genoeg ruimte voor de anderen vermijdt men vaak agressie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.