Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiëntveiligheidsplan wordt rode draad

Minister Ab Klink van VWS gaat het tienpuntenplan voor betere patiëntveiligheid aanhouden als leidraad voor zijn beleid. Het plan is gisteren bekend geworden en staat voor halvering van het aantal medische missers.
Patiëntveiligheidsplan wordt rode draad

Dat moet gebeuren door betere samenwerking tussen arts en verpleegkundige, maar ook door het voorkomen van ziekenhuisinfecties na operaties en het voorkomen van onnodig lijden. Ook het verwisselen van dossiers moet aangepakt worden, meldt het plan.
 
Niet ambitieus
De koepel van patiëntenorganisaties NPCF is teleurgesteld over het tienpuntenplan. Voorzitter Iris van Bennekom vindt de doelen niet ambitieus genoeg. De organisatie wil niet dat het aantal medische fouten over vijf jaar met 50 procent is teruggebracht, maar binnen drie jaar. Er moet volgens de vereniging bovendien een wet komen die regelt dat artsen verplicht zijn medische fouten open en eerlijk te melden aan de getroffene.

Inspectie
Klink liet gisteren weten dat ziekenhuizen de vrijheid krijgen om zelf met het plan aan de slag te gaan, maar de Inspectie voor de Gezondheidszorg zal hen wel streng op de vingers kijken en ziekenhuizen zullen het ook merken in hun portemonnee als ze er een rommeltje van maken. Het plan gaat in op 1 januari 2008.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.