Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiënt actiever door hartrevalidatie na infarct

Patiënten die na een hartinfarct meedoen aan een programma voor hartrevalidatie verbeteren hun kwaliteit van leven, worden actiever en hebben een kleinere kans om alsnog aan een hartinfarct te overlijden.
heart-1515354-639x852 (1).jpg
Zo'n veertig procent van de patiënten pakken het aanbod om hartrevalidatie te volgen aan. - Foto: Free Images

Dat blijkt uit het OPTICARE onderzoek van het Erasmus MC en Capri Hartrevalidatie, het grootste onderzoek dat ooit in Nederland is gedaan naar het effect van verschillende vormen van hartrevalidatie, een programma waarin deelnemers hun leefstijl leren verbeteren.

1500 stappen meer lopen

In Nederland krijgen zo’n 30.000 mensen per jaar een hartinfarct. Zij krijgen allemaal hartrevalidatie aangeboden. Zo’n veertig procent doet daar uiteindelijk aan mee. Deelnemers krijgen gedurende 12 weken fysieke trainingen en voorlichtingsbijeenkomsten waar ze adviezen krijgen over gezonde voeding en hulp bij het stoppen met roken. ‘We zien dat patiënten die meedoen actiever worden. Zo lopen ze tot wel 1500 stappen meer op een dag’, aldus Ron van Domburg, klinisch epidemioloog Cardiologie in het Erasmus MC.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek zijn ruim negenhonderd mensen gevolgd die hartrevalidatie volgden. Een deel van hen volgde een programma waarbij ze naast de standaardrevalidatie ook nog negen maanden groepssessies volgden voor verandering van leefstijl en psychologische hulp. Bij een ander deel werden de adviezen niet in een groep, maar via de telefoon gegeven. De groep die echt contact had met lotgenoten bleek het na 18 maanden beter te doen. Zij waren gemotiveerder, voelden zich beter en konden gemakkelijker van de sigaretten afblijven.

Leefstijl en psychische ondersteuning

De onderzochte standaard hartrevalidatie wordt al dertig jaar voorgeschreven, maar het is voor het eerst dat in Nederland wordt onderzocht welke vorm van hartrevalidatie op de lange termijn tot de beste effecten leidt. Eerdere onderzoeken vergeleken de deelnemers aan hartrevalidatie met controlegroepen die geen revalidatie programma volgden. Vroeger lag de nadruk vooral op herstel van de lichamelijke conditie omdat patiënten destijds drie tot zes weken in het ziekenhuis verbleven na hun hartinfarct. Tegenwoordig is de conditie afname veel minder vanwege de veel kortere opnameduur. Van Domburg: ‘Desondanks blijft hartrevalidatie heel belangrijk, vooral op het gebied van verandering van leefstijl en psychische ondersteuning.’ 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.