Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiënt herziet keuze wel of niet reanimeren vaak

Meer dan een derde van de chronisch zieke patiënten verandert binnen een jaar van mening over het wel of niet gereanimeerd willen worden.
reanimeren

 

Dit blijkt uit een studie van het CIRO expertisecentrum voor chronisch orgaanfalen en de Universiteit Maastricht.

 

Weigeren

Vooral patiënten die aanvankelijk geen reanimatie of beademing wilden, veranderden vaak van mening en wilden uiteindelijk toch gereanimeerd worden. Slechts een derde van deze groep bleef het hele jaar bij zijn of haar weigering. 

 

Veranderingen

In totaal werden 265 patiënten ondervraagd. Zij werden een jaar lang om de vier maanden  bezocht door onderzoekers. Daarbij werd ook gekeken naar veranderingen in fysieke en mentale gezondheid, mobiliteit, afhankelijkheid, comorbiditeit, ziekenhuisopname en de aanwezigheid van een levenspartner.  

 

Mobiliteit en somberheid

Patiënten waarbij de gezondheid verslechterde, de mobiliteit afnam of die meer angstig en somber werden, veranderden de wens om wel gereanimeerd te worden relatief vaak naar niet  reanimeren. Opmerkelijk genoeg was voor beademing het omgekeerde ook het geval: bij verslechtering van gezondheid en mobiliteit veranderde de voorkeur significant vaak van niet naar wel beademen. Verlies van een partner bleek soms ook aanleiding om een aanvankelijke weigering te veranderen naar wél reanimeren.

 

Auteur: Redactie TvZ

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.