Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Patiënt moet tolkdienst zelf betalen’

Een patiënt dient zelf te zorgen voor de inzet van een tolk als dat nodig is. Eventuele kosten hiervoor zal hij dan ook zelf moeten betalen. Dat schrijft minister Schippers van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer.

De afschaffing van de vergoeding voor tolk- en vertaaldiensten in de gezondheidszorg lijkt hiermee definitief te zijn.

 

Behandelrelatie
De minister geeft met de brief een antwoord op een ingediend amendement door Linda Voortman (GroenLinks) en Khadija Arib (Pvda) die hiermee de bezuiniging op de tolk-vertaaldiensten ongedaan wilden maken. Voortman en Arib stellen dat het voor een goede behandelrelatie van belang is dat zorgverlener en patiënt of cliënt elkaar goed kunnen begrijpen en dat er daarom geen barrière mag worden opgeworpen voor het beroep op tolk- en vertaaldiensten.

Tolkdienst
Minister Schippers onderschrijft in haar reactie dat communicatie van belang is zowel bij het vaststellen van de diagnose als bij de behandeling. Volgens de minister neemt dat niet weg dat patiënten zelf verantwoordelijk zijn voor het machtig zijn van de Nederlandse taal en dat ze eventuele tolkdiensten dan ook zelf moeten betalen.

 

Bron: Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.