Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiënt niet overleden door verkeerd gebruik onrustband

Er is geen aantoonbare relatie tussen het overlijden van de patiënt afgelopen mei in het Maasstad Ziekenhuis en het gebruik van de Zweedse band. Dat blijkt uit onderzoek van het ziekenhuis.
Patiënt niet overleden door verkeerd gebruik onrustband

De betrokken verpleegkundige heeft de onrustband bij de patiënt conform het beleid toegepast. Uit het onderzoek wordt niet duidelijk of de onrustband direct of uitsluitend de oorzaak is van het overlijden van de patiënt.

Ziektebeeld

De patiënt had een complex en chronisch ziektebeeld, waaronder dementie. ‘De ziekte  ging gepaard met hevige onrust, daarom werd na zorgvuldige afweging en met inachtneming van het geldende protocol gekozen voor een onrustband om uit bed vallen te voorkomen,’ laat het ziekenhuis in een reactie weten. Verder zegt het ziekenhuis dat zij lering trekken uit het incident en scherpen het beleid  het met betrekking tot vrijheidsbeperkende maatregelen verder aan.

Patiënt mogelijk overleden door gebruik Zweedse band

In het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is begin mei mogelijk een patiënte overleden door gebruik van een Zweedse band. Momenteel wordt er onderzoek gedaan waaruit moet blijken of de fixatieband inderdaad de oorzaak is van overlijden. Lees meer >>>

Onderzoek

De afgelopen periode is in samenwerking met externe deskundigen (geriater en verpleegkundig specialist geriatrie) de gebeurtenis uitvoerig onderzocht en is een Systematische Incident Reconstructie en Evaluatie (SIRE) analyse gedaan. Het is niet duidelijk of de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het incident ook onderzoekt.

Geen Zweedse band in Nederland

Raden van Bestuur van zorginstellingen moeten de Zweedse band verbieden, zeggen onderzoekers. Want alleen training van het personeel vermindert niet het gebruik. Misschien ligt dat aan de angst voor het ‘loslaten’ van de patiënt. Maar is deze angst terecht? Lees meer >>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.