Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiënten Isala Klinieken gaan fitter naar huis

De Isala Klinieken in Zwolle hebben een nieuwe Verpleeg & Beweegafdeling geopend die ervoor moet zorgen dat oudere patiënten en chronisch zieken beter voorbereid en fitter naar huis gaan. Verpleegkundigen hebben er vooral een coachende rol.

De Verpleeg & Beweegafdeling is onderdeel van het Hartlongcentrum. De nieuwe werkwijze wordt in eerste instantie ingezet voor patiënten met COPD, hartfalen, longontsteking en patiënten die een hartoperatie hebben gehad.

 

Verpleegkundige

Aan de hand van persoonlijke doelstellingen neemt de patiënt de regie in handen over zijn eigen herstelproces. De verpleegkundige heeft daarbij een coachende rol. Dat betekent dus geen maaltijd meer in pyjama op bed maar aangekleed in een sfeervolle huiskamer, actief aan de slag in de fitnessruimte en beter voorbereid worden op medicatiegebruik en voeding thuis.  Ook van de verpleegkundige vraagt de nieuwe werkwijze een andere aanpak; meer coachend en verzorgen met de handen op de rug. De verpleegkundige helpt bij het vaststellen van de individuele doelstellingen en coacht de patiënt door handreikingen te bieden om deze te realiseren. De patiënt heeft meer vrijheid om zelf een dagprogramma in te vullen. Dit vraagt van de verpleegkundige een flexibele houding. De afdeling werkt nauw samen met de hartfalenverpleegkundige, de hartrevalidatie, de longverpleegkundige en de fysiotherapeut. Een physician assistent is verantwoordelijk voor de dagelijkse coördinatie.

 

Bron: Isala Klinieken

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.