Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Patiënten op de ic slapen beter met oordoppen’

Bij handelingsbekwame en niet-gesedeerde patiënten op de intensive care vergroot het gebruik van oordoppen de slaapkwaliteit.
‘Patiënten op de ic slapen beter met oordoppen’
Foto: stockexchange

Dat blijkt uit de rubriek Ja/Nee in Nursing juli/augustus. Op de intensive care is er continu geluid van monitoren, alarmen en personeel. Dit kan bij patiënten leiden tot een verstoorde slaap, langzamere wondgenezing, versterkte pijnervaring, stress en zelfs een delier. Sommige verpleegkundigen bieden de patiënt oordoppen aan, maar heeft dit zin?

Dieper slapen met oordoppen

Ja, dit heeft zin zo blijkt uit het EBP-onderzoek in Nursing. Niet-gesedeerde patiënten op de ic slapen beter en dieper met oordoppen, concluderen de EBP-onderzoekers. Het is niet duidelijk of oordoppen ook geschikt zijn voor gesedeerde, niet-behandelingsbekwame patiënten of voor patiënten in de eerste twaalf tot 24 uur post-ok.

Lees de hele casus EBP in Nursing juli/augustus. Nog geen abonnee? Lees hier meer over een abonnement.

In het dossier EBP vind je alle casussen die de afgelopen jaren zijn besproken in de rubriek Evidence Based Practice in Nursing. Ga naar het dossier EBP.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.