Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiëntveiligheidsaward voor terugdringen fouten met parenteralia

Het UMC Maastricht heeft het aantal medicatiefouten bij het toedienen van parenteralia op de verpleegafdelingen met 97 procent teruggedrongen. Hiermee won het ziekenhuis de Nationale Patiëntveiligheid Award 2010.

Deze forse daling is bereikt door voortaan apothekersassistenten alle parenteralia op de afdeling klaar te laten maken, in plaats van verpleegkundigen. Eerder maakten de apothekersassistenten alleen parenteralia klaar voor hoog-risicomedicatie.

Terugdringen toedieningsfouten
In het medicatieproject, Feniks geheten, werd voor elke toediening een barcode gekoppeld aan de patiënt en aan de medicatie. De barcode regelt geautomatiseerde toedieningsregistratie en maakt een dubbelcheck bij het toedienen van de medicatie mogelijk. Het doel van het project was risico’s te ondervangen en mogelijke medicatiefouten te voorkomen. De jury roemt naast de barcode de goede cijfermatige onderbouwing van de resultaten van het project.

Meeste stemmen
In totaal brachten 2452 bezoekers van de website vmszorg.nl hun stem uit op één van de drie genomineerde projecten. Het project uit Maastricht kreeg 51 procent van de stemmen. Minister Edith Schippers reikt de prijs op 25 november uit.

VMS Veiligheidsprogramma
De Nationale Patiëntveiligheid Award 2010 en de Week van de patiëntveiligheid is een initiatief van de partners van het VMS Veiligheidsprogramma, NVZ, NFU, Orde, V&VN en LEVV. De Week van de patiëntveiligheid die van 22 tot en met 26 november 2010 plaatsvindt, is bedoeld om in alle Nederlandse ziekenhuizen medewerkers en patiënten nog meer bewust te maken van de patiëntveiligheid.

Bron: Zorgvisie, Maastricht+ UMC

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.