Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pauze voor probiotica-onderzoek met baby’s

Ziekenhuis Isala in Zwolle maakt pas op de plaats met een onderzoek naar toediening van probiotica bij baby's. Dit heeft de neonatoloog Harry Molendijk maandag gezegd in het radioprogramma De Ochtenden.

Het ziekenhuis heeft besloten voorlopig geen nieuwe baby’s te werven voor het onderzoek gezien de onrust die is ontstaan na het rampzalig verlopen onderzoek in Utrecht met alvleesklierpatiënten die probiotica kregen toegediend.

Onderzoek met baby’s
In Zwolle loopt een onderzoek met 25 baby’s die vanaf hun geboorte flesvoeding krijgen waaraan probiotica zijn toegevoegd. Het ziekenhuis wil onderzoeken of de bacteriën kunnen helpen in het bestrijden van maag- en darmklachten bij zuigelingen. Het was de bedoeling dat in totaal honderd baby’s zouden meedoen, maar voorlopig gaat die uitbreiding niet door.

Gezonde baby’s
Het onderzoek met de groep van 25 loopt wel gewoon door, aldus een woordvoerster van Isala. De ouders zijn allemaal gebeld en geïnformeerd. Onder hen is geen onrust ontstaan en tot nu toe heeft geen van hen zich uit het onderzoek teruggetrokken. De woordvoerster wijst erop dat in Zwolle een andere stam van probiotica wordt toegediend dan in Utrecht. Ook de wijze van toediening is anders en bij het onderzoek in Zwolle zijn gezonde baby’s betrokken.

Nieuwe zuigelingen
Met de werving van nieuwe zuigelingen wacht Isala tot de resultaten bekend zijn van het Utrechtse onderzoek. Daarbij overleden 24 alvleesklierpatiënten die probiotica kregen. Een aantal van hen zou waarschijnlijk nog hebben geleefd als zij die niet hadden gekregen, zo verklaarden de onderzoekers vorige week.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.