Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Pensioenen verpleegkundigen onder druk

Verpleegkundigen en verzorgenden moeten mogelijk meer premie betalen voor hun oudedagsvoorziening. Hiervoor waarschuwde het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) vorige week.
Pensioenen verpleegkundigen onder druk

‘Naar werkgevers en werknemers zeggen we eigenlijk al: houd rekening met verhoging van de pensioenpremie’, zegt directeur Peter Borgdorff op Volkskrantbanen.nl.  ‘Een tweede stap is, als de situatie nog onvoldoende is verbeterd, een korting op de rechten van zowel gepensioneerden als actieve werknemers die nog pensioen aan het opbouwen zijn.’

Eurocrisis
De pensioenfondsen gaan gebukt onder de eurocrisis, de lage rente en de vergrijzing van de Nederlandse maatschappij. Hun dekkingsgraad – die moet aangeven of een pensioenfonds op termijn aan zijn verplichtingen kan voldoen maar die ook afhankelijk is van de rentestand – glijdt steeds verder weg van de vereiste 105 procent. Het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) haalde aan het einde van het tweede kwartaal noteerde PFZW een dekkingsgraad van 92 procent. Waarschijnlijk lukt het niet om de buffers aan het eind van dit jaar op 100 procent te krijgen, zoals het herstelplan van het fonds vereist.

Verhogen premie
Directeur Borgdorff zegt op Volkskrantbanen.nl dat hij vreest dat het premiepercentage met 2,5 procentpunt omhoog moet van 24,2 naar 26,7 procent. Deze lasten worden eerlijk (50/50 procent) verdeeld over werkgevers en werknemers, maar zullen volgens hem hard aankomen. ‘Voor werkgevers betekent het hogere loonkosten, terwijl in de zorg fors bezuinigd moet worden. Werknemers zullen koopkracht inleveren.’ Over de hoogte van een eventuele korting van de pensioenuitkering durft de PFZW-directeur nog niet te speculeren.

Op de website van het PSZW vind je een overzicht van veelgestelde vragen over de actuele pensioensituatie.

Volkskrantbanen.nl / Pensioenfonds Zorg en Welzijn
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

12 REACTIES

 1. Het is een schande zoals er om allerlei zaken wordt heengedraaid. Verantwoordelijken ontspringen de dans en gedupeerden kunnen de lasten dragen.
  Allereerst begint men steeds bij het eind: de gedupeerde pensioengerechtigde. Deze wordt gedwongen op verschillende wijzen te betalen voor gemaakte blunders uit het verleden. (In een uitzending van Zembla werd dit enige tijd geleden heel goed uit de doeken gedaan: O.a: In de periode dat er een advies kwam van economen om de pensioenpremies iets te verhogen om de dekkingsgraad ook in de toekomst op peil te kunnen houden, graaide de toenmalige minister Ruding in de pensioenpot. Als deze 2 zaken destijds al niet waren gebeurd zou nu de dekkingsgraad vele tientallen procenten hoger zijn uitgevallen, Verder werden mensen met heel veel geld en GEEN verstand van beleggen “naar de beurs” gestuurd om daar vervolgens heel veel geld te verliezen.
  Ondeskundigen die ons pensioengeld verkwanselden….)
  Verantwoordelijken worden geheel buiten schot gelaten en komen er gewoon mee weg.
  Men spreekt in een regeringsperiode alleen over de verantwoordelijkheid voor de duur van 4 jaar. Dat alleen al is een grote blamage en schande. Is er geen planning voor de nabije en wat verder gelegen toekomst, waar men voor verantwoordelijk gesteld zou moeten worden?
  Verder was het altijd zo, dat pensioengeld uitgesteld loon was; EN onvervreembaar vermogen. Ik merk daar niets van. Vandaag heb je recht op een bepaald pensioenbedrag, morgen ben je weer een deel kwijt, of moeten wij weer een jaar langer werken.
  Mensen van 40 jaar worden ontslagen omdat zij te oud en dus te duur zouden zijn en wij moeten langer doorwerken…? Wie wil ons nog hebben als wij straks 67 jaar zijn?
  Tenslotte vraag ik mij af hoe men in Europa tegen ons pensioengeld aankijkt: Als een berg geld dat gemakkelijk kan worden binnen geharkt om de blunders van anderen te betalen? Laatst (Ongeveer 2 maanden terug) stond hierover een artikel in het AD.
  Banken hebben de Eurocrisis veroorzaakt en nu gedragen zij zich alsof zij tot een hogere macht behoren. Is dit niet de omgekeerde wereld? Ik heb zo maar enige gedachten als reactie opgeschreven, maar je kunt er een boek over schrijven.

 2. Lees alle reacties
 3. volgens mij is het zo dat wij bestoeln worden. wij zijn verplicht een verzekering aan te gaan met een fonds, deae gaan nu eenzijdig de regels veranderen. (diefstal)
  tevens wil niemand een vp van 67 aan het bed, alleen om een praatje te maken misschien.
  ouderen zijn minder productief maar kosten wel veel, dus daar gaan ze zo ook ion snijden. voorts lopen er heel erg veel jongeren die goed opgeleid zijn, werkloos, uit opure frustatie leren ze nog maar iets erbij en dat sachijnt ze nu nog moeilijker te plaatsen op de arbeidsmarkt. de aow is iets van de overheid, dus dat kunnen ze gewoon verhogen naar 67.

 4. Achthonderveertig miljard euro hebben de pensioenfondsen in beheer. Dat is meer dan acht keer de som die nodig zou zijn om een land als Spanje uit de problemen te halen. Dat is meer dan welk land ter wereld ook. Wanneer wordt De Grote Leugen eens uitgezuiverd? En dat gezwets over de vergrijzing en de onbetaalbaarheid ervan. Alsof de piek van de vergrijzing honderd jaar gaat duren. Er is geld met bakken op overschot, maar de Calvinistische duitenklievers (gij zult geen vreugde kennen ..) hebben de psychologie van het bang maken, en dus beheersen van een populatie goed in de vingers. Dat de effecten hiervan afgewenteld worden op de hardste werkers in de zorg is een schande. Dat hun laag-modaal inkomentje ook na hun 67ste (is dat überhaupt vol te houden, heren?) nog afgesnabbeld wordt dubbele schande. Ja, ook ik ben blij dat ik mijn kinderen een keuze voor de zorg ontraden heb.

 5. Er is voldoende geld, het is alleen de door de overheid opgelegde berekening die er voor zorgt dat het lijkt dat er enorme tekorten zijn.
  Overigens is het Nl pensioen wel degelijk goed, verplicht waardoor 95% spaarders en een goede aanvulling op de AOW. Het is alleen een overheid die niet met zijn handen van dat geld kan blijven (Kok jaren 90, 30.000.000.000 (miljard) gestolen uit het ABP, het ambtenarenspaarpotje …).
  Vervelend is dat ik al banaf 21 betaal (ik trouwde en pas in 81 ging de regeling vanaf 25 jaar in …), tel de AOW vanaf 17 daarbij op, kom ik op bijna 100 jaar premiebetaling … Geen 55+ regeling, geen VUT, werken tot 67, geen compensatie voor 40urige werkweek, geen compensatie verloren pgb uren. De generatie geboren eind jaren 50, begin 60 wordt enorm genaaid.
  Ja X, je bent niet aleen hoor …

 6. Ik ben niet boos, ik ben laaiend! Eerst wordt de pensioenleeftijd verhoogd van 65 naar 66 en voor de jongeren 66. Om ’t nog moeilijker te maken om de pensioenleeftijd te halen worden de oude 55+ rechten gehalveerd, nu ( met instemming van de vakbonden nota bene!!!) wordt een geconsigneerde pauze voor nachtdiensten ingevoerd, wat voor mij als vaste wacht betekent dat ik praktisch mijn hele pgb-uren ( = de helft van de oude regeling) kwijt ben. Dit is pure diefstal!!!
  Ik hoop dan ook dat alle jongeren die vol idealisme de verpleging in gaan massaal hard wegrennen en een ander vak kiezen zolang de ” regenten”niet inzien dat zij ons allen asociaal behandelen.
  De collega’s? blatende schapen die zich massaal laten bestelen zonder in actie te komen, als ’t met de patiënten maar goed gaat pikt de kudde Florence Nightingales dit alles zonder morren. Denk ‘ns na; wie gaat nog voor dit vak kiezen onder zo’n omstandigheden?
  In mijn leven heb ik maar van één keuze spijt, en dat is dat ik ooit ervoor gekozen heb om in de gezondheidszorg te gaan werken.
  Omdat ik nog moet oppassen ook met het verkondigen van wat ik zie heet ik X; je wordt immers snel ontslagen als de hoge heren die zelf 250.000 euro verdienen dit lezen

 7. ik vind vrij treurig dat regeringen uit de pensioenfondsen geld hebben weggehaald, het was trouwens kabinet Lubbers dat we 5% moesten inleveren op ons salaris, met de belofte dat we weer terug zouden krijgen. Het meest meoit heb ik mee dat gespeculeer op de beurzen met ons pensioen geld. en dan moeten wij met ze allen weer meer pensioen premie gaan betalen. Ik word daar heel boos over!!

 8. Ik ben het met de vorige sprekers eens, dat de vergrijzing er aan kwam , was toch bekend, iedereen kan toch rekenen.Dat onder de regering kok geld uit de pensioenfondsen is gehaald wordt niet meer over gesproken. Het is een beroepsgroep met veel vrouwen die weinig pensioen op hebben kunnen bouwen.
  Ikzelf ben met mijn mijn 16e begonnen maar kon pas pensioen opbouwen op mijn 25e. Getrouwd kinderen gekregen, kon niet partime werken, je ging er toen uit,
  Later als herintreedster weer begonnen, toen kinderen in het voortgezet onderwijs zaten, Van onze schamele loontje , is het niet mogelijk om het pensioengat te dichten.
  De hoge heren hebben hier geen last van, het werkvolk kan weer boeten voor alle fouten die gemaakt zijn Ik heb gedacht dat de banken er voor ons waren, maar dat blijkt niet zo, en aangepakt worden ze ook niet, als wij een fout maken worden we voor de tuchtraad gesleept.
  Zo kan ik nog wel door gaan, maar geluisterd wordt er niet. Er zullen veel hardwerkende mensen in de problemen komen.

 9. Ach, we moeten sowieso al langer door werken dus een deel van ons haalt het pensioen waarschijnlijk niet eens. Hoeven ze dat ook niet uit te betalen en sparen ze weer geld uit!Heb zachtjes aan een beetje genoeg van alle consequenties die het werken in de zorg met zich meebrengen zoals: relatief laag loon, tot hogere leeftijd doorwerken met fysiek en mentaal zwaar belastend werk.Kan nog wel even zo doorgaan…En schandalig inderdaad dat gespeculeer met ons geld!! Ze hadden ipv die vette premies uitkeren aan de “vermogensbeheerders” beter dat geld opzij kunnen zetten voor de tijden dat het wat minder gaat!!En dat die vergrijzing er aankomt dat weten we ook al heel lang maar daar gaan we nu pas over nadenken….

 10. Heb in de 90 er jaren al vaker mijn verbazing geuit over de vette premies die de “vermogenbeheerders” van ABP zichzelf toerekenden. Mooi weer spelen van verplichte spaartegoeden die werknemers opbrachten. Overigens zonder enig invloed van de premiebetalers. Afgevaardigden van werknemers in het bestuur waren allesbehalve geneigd open te staan voor kritiek op belegingspolitiek. Prachtig al dat gelul over het beste pensioenstelsel van Nederland. Intussen is er heel wat aanvermogen verdampt en is de toekomst ongewis.

 11. het is te erg voor woorden, deze heer Borgdorff, doet maar wat. Als je opvraagt wat je totaal hebt ingelegd is dat niet te achterhalen, wat wel duidelijk is dat ik met het pensioen wat ik straks krijg niet de hypotheek van mijn huis kan betalen maar dat het bedrag wat is betaald aan het pensioenfonds veel meer is dan mijn huidige hypotheekschuld

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.