Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Personeelstekort in de wijk loopt op tot 20.000 per jaar’

ActiZ, werkgeversorganisatie voor de langdurige zorg, voorspelt de komende jaren een enorm tekort aan zorgpersoneel in de wijk.
bloeddruk.jpg

Een woordvoerder meldt Nursing dat ActiZ recent een prognose maakte van het benodigde aantal werknemers in de wijkverpleging. Die liegt er niet om: de komende jaren zijn jaarlijks naar schatting rond de 20.000 extra wijkverpleegkundigen, verpleegkundigen (niveau 4) en verzorgenden ig nodig. In welke verhouding precies weet ActiZ niet. De schatting slaat op het aantal parttimers; het gaat om 14.000 fulltime functies. 

Parttimers  

‘De prognose houdt rekening met personeel dat met pensioen gaat en het groeiende aantal cliënten dat ondersteuning thuis (wijkverpleging en welzijn) nodig heeft. Tel daarbij op dat veel verpleegkundigen en verzorgenden in de wijk parttime werken, en je komt aan dit aantal,’ legt de woordvoerder van ActiZ desgevraagd uit. Het huidige tekort aan personeel in de wijk speelt in het hele land, met uitschieters rond de grote steden.

Groot deel vervanging

Een groot deel van de 20.000 werknemers, namelijk circa 15.000, betreft de vervanging van vertrekkend personeel. Bijvoorbeeld omdat steeds meer mensen met pensioen gaan, maar ook omdat werknemers de wijk verlaten. De overige 5.000 extra benodigde werknemers zijn volgens ActiZ  4.000 extra zorgprofessionals door een toename van het aantal cliënten wegens de vergrijzing. Zo groeit het aantal 70-plussers in de periode 2016-2025 met 34%: van 2,05 naar 2,75 miljoen. En 1.000 extra mensen zijn naar een voorlopige inschatting nodig door clënten met zwaardere en complexere zorg.  
ActiZ maakte gebruik van cijfers van het CBS, AZWinfo, en eigen onderzoek (naar het aantal vacatures dat zorgorganisaties nu al hebben en verwachten voor de komende tijd).

Lees meer over het personeelstekort in de wijk in het artikel ‘Is de wijk in evenwicht?’, van Nursing mei. Nog geen abonnement op Nursing? Check hier hoe je lid kunt worden >>>

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.