Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Personeelstekort in de zorg valt voorlopig mee

Van een personeelstekort in de zorg is zeker tot 2015 geen sprake. Dat blijkt uit de sectoranalyse zorg van uitkeringsinstantie UWV.
Personeelstekort in de zorg valt voorlopig mee

Er werd lang vanuit gegaan dat door de toenemende vergrijzing een steeds groter beroep op de zorg zou worden gedaan. Dat zou resulteren in een tekort aan goed opgeleid personeel. Maar doordat werknemers in de zorg langer doorwerken en door de maatregelen van het kabinet om de zorgkosten terug te dringen, is er momenteel voldoende personeel.

Werkgelegenheid
Door de bezuinigingen in de zorg neemt de werkgelegenheid in de zorg de komende jaren licht toe, maar dit zal niet leiden tot tekorten. Pas in 2015 ontstaat er een tekort, van 8.000 zorgbanen. Na 2016 zal het tekort harder toenemen, omdat dan de effecten van de vergrijzing onder het zorgpersoneel merkbaar worden. De tekorten zullen in eerste instantie vooral ontstaan in verpleeghuizen en thuiszorg. Daarna zal er een gebrek aan ouderengeneeskundigen, tandartsen, artsen op de spoedeisende hulp en laboratoriumberoepen ontstaan.

Te weinig verpleegkundigen in Amsterdam
In de UWV-analyse valt verder op dat de tekorten en overschotten zich regionaal heel anders ontwikkelen. In de regio Noordwest-Veluwe ontstaat in 2015 een tekort aan verpleegkundigen in de gehandicaptenzorg, in Amsterdam ontbreken tegen die tijd vooral ziekenhuisverpleegkundigen.

FD
Door: redactie Nursing

12 REACTIES

 1. Probleem bij zulke taxaties is dat ze uitgaan van een bepaald scenario.
  Nu zijn die scenario zeker niet gebaseerd op een “spontane”ontwikkeling maar op een geconstrueerde ontwikkeling.
  Dus afgezet tegen een bepaald plan(whatever wat het waard is,realistisch is ..dàn..)volgt er een uitgewerkte berekening.
  Dat plan is waarschijnlijk nu al achterhaald en volop in discussie.En zo ondersteunt de ene manipulatie de andere..en onstaat er een parallele weg aan de realiteit.

 2. Lees alle reacties
 3. Het is niet verwonderlijk dat grootsteden zoals Amsterdam, Brussel, Londen, Parijs kampen met een tekort aan verpleegk. personeel.
  Deze steden zijn met het maandloon van een verpleegkundige onbetaalbaar geworden en ook niet méér leefbaar en verpleegkundigen zijn geen religieuzen méér, AUB wanneer gaat men eens de dienstregeling binnen de ziekenhuizen loskoppelen van het dagelijks religieus leven van een communiteit, in de jaren zeventig werkten de verpleegsters in functie van de uurregeling van de communiteit, dan konden de nonnen de verpleegsters beter controleren,nu er messchien nog 1% religieuzen in de zorg zit, volgt men nog steeds deze uurregeling tot eer en glorie van wie.
  Wat is het concept achter deze uurregeling???!!!, is deze zo ideaal, uniformiteit???, waarom kunnen diensten zelf niet bepalen wanneer zij beginnen met de zorg en zelf een arbeidschema uitwerken….ipv van al die doctoraten over decubituspreventie, wondzorg en zo meer zou men eerst werk moeten maken van hoe kunnen wij het de patiënt zo aangenaam mogelijk maken binnen ons ziekenhuis en de werksfeer bevorderen…Florence is al een eeuw vertrokken en nog steeds wordt er gewerkt volgens haar voorbijgestreefe methoden.

 4. Het UWV noemt het overschrijven en lukraak kopiëren van onderzoeksgegevens uit diverse rapporten een sectoranalyse zorg uitgevoerd door het UWV. Als je op dit moment naar het arbeidsmarktbeleid in zorg en welzijn kijkt dan betekent het zeker niet dat de afwezigheid van de dreiging van enorme tekorten aan
  personeel het arbeidsmarktbeleid helemaal moet worden omgegooid. Weliswaar zijn de verwachte tekorten minder groot dan de verwachtingen in eerdere jaren, maar dat komt juist ook door de brede inzet van HR-activiteiten.
  Het is zaak die overeind te houden en de effectiviteit ervan verder te vergroten, temeer daar in de toekomst ook de kwaliteit van het personeel en daarmee het gevraagde opleidingsniveau nog belangrijker wordt.
  De minder eenduidige arbeidsmarkt vergroot voor individuele instellingen het belang van strategische personeelsplanning. Het is niet meer een situatie van het ene personeelstekort met het andere opvullen. Er zijn nu keuzes mogelijk. Het is zaak die goed te onderbouwen op basis van daadwerkelijk onderzochte cijfers, een beargumenteerde vertaling te maken naar HR-beleid en dan naar arbeidsmarktbeleid op micro- en op regionaal niveau. Voorspellingen langer dan 4 jaar zijn heel dun.

 5. pffffffffff uwv!!! Ik denk dat die lui inderdaad eens echt moeten kijken hoe het in een verpleeghuis aan toe gaat. Er zijn vacatures bij ons maar er komt geen geschoold personeel. Wij moeten steeds meer erbij doen in steeds minder tijd. Je bent al bang wanneer een bewoner je een vraag stelt want tja tijd heb je niet. Er liggen nog meer mensen te wachten op hulp. En persoonlijke aandacht daar is geen tijd voor. Meer mensen op kantoor maar handen aan het bed ho maar! Pauzes hebben we nauwelijks, meestal is het tegen 12 uur dat je kop koffie kan drinken. En dan ben je al bezig vanaf 7 uur…..Geen wonder dat we niet aan personeel kunnen komen. Wie wil er nu onder zo’n omstandigheden werken?????

 6. Dames en Heren in den Haag kom van je zetel , uit je toren!
  Draai een paar dagen mee in de zorg ipv van in je mooie pak een vluchtig werkbezoek afleggen. De schort aan en een weekje mee bikkelen, en dan conclusies trekken gebaseerd op ervaringen van het personeel, patiënten en zorgvragers die dagelijks te maken hebben met de zorg anno 2013.

 7. Ik constateer dagelijks dat er volk tekort is op de werkvloer. Als dat niet zo is waarom hebben de meeste grote akademische ziekenhuizen (zeg maar mastodonten van niet goed werkende ziekenhuizen) een interim-bureau in huis, zelfs de middelgrote regionale en stadziekenhuizen hebben in België een akkoord met één of ander interim-bureau en in sommige ziekenhuizen werken tot 4 full-time aquivalenten interim per 13 full-timers per dertig bedden…respecteer dit ook eens tijdens de vakantie-periodes aub, ik raad verpleegkundigen aan om een week-end contract af te sluiten en 19u. te werken tijdens een week-end (er is steeds voldoende personeel in het WE),en tijdens de week interim ….als er geen spuplesse komt van de werkgevers, dan moet je het anders aanpakken en niet plooien… en het tekort komt er zeker aan niettegenstaande de pensioenleeftijd is verhoogd, binnenkort zie je verpleegkundigen met een stokje aan je bed want ja 62 jaar is toch niet méér zo jong en vroegdienst, laten en nacht, noemt maar op , zullen binnekort gebeuren door gehandicapte verpleegk. straks zitten we weer in de jaren zestig toen was het even erg….kon je dagelijks van ziekenhuis veranderen en toen ik afstudeerde kreeg ik juist geteld 34 aanvragen om te beginnen…..want het verloop binnen de verpleegk. zal even hoog blijven en men zal véél vlugger uitstappen en op zoek gaan naar een ander job.
  Er zijn gewoon teveel ziekenhuisbedden….!!!!! daar moet iets aan gedaan worden…afbouw van acute bedden voor woon-en zorgcentra bedden enn dit aantrekkelijker maken.(qua uurregeling, wil jij op 80 jarige leeftijd gewassen worden om 6u.30′ en 18u. in bed liggen….amaai gelukkig bestaat er zoiets als psychisch ondraaglijk lijden bij gebrek aan aangepaste zorg.

 8. Pardon? Het ziekenhuisbestuur is het hier misschien mee eens, omdat het aantal FTE (meestal) op peil is. Maar door toename van (hoog) complexe zorg en bureaucratie ervaren verpleegkundigen dit niet zo. De technische kwaliteit van zorg verbeterd wel, maar de menselijke aandacht (denk ook aan voorlichting en preventie) schiet tekort. Dit laatste is ook de kwaliteit van zorg die patiënten en verpleegkundigen ervaren en om dit te verbeteren is meer personeel nodig.
  Naast de toename van complexiteit is er ook een toename van activiteiten voor de verpleegkundige omdat er bezuinigd wordt op ondersteunende disciplines (denk aan diëtist, voedingsassistent, fysio, maatschappelijkwerk). Men gaat er van uit dat de verpleegkundige deze activiteiten “er wel gewoon bij doet” in dezelfde tijd.
  Door de hoge werkdruk, is er eerder ziekteverzuim, waardoor je op een vrije dag ook nog eens wordt gebeld met de vraag of je wil werken. Drie weken zomervakantie per verpleegkundige is een groot probleem, dus een weekend ervoor en erna vrij zitten er dan ook niet in.. Maar, beste directie, er is personeel genoeg, toch?!

 9. Geen tekort? Grappig, kijk eens op jobrapido bij verpleegkundige
  dan krijg je tientallen pagina’s met 10 vacatures elk. Je kunt natuurlijk oudere verpleegkundige die langer door moeten werken voor 2 laten werken, dan hoeft er in ieder geval geen pensioen uitgekeerd te worden…..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.