Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Persoonlijke verzorging moet toch naar de gemeenten’

'De persoonlijke verzorging is beter af is bij de gemeenten.' Dat laat de vakcentrale FNV vandaag weten aan Zorg + Welzijn.
'Persoonlijke verzorging moet toch naar de gemeenten'

Vakcentrale FNV wil dat staatssecretaris Martin Van Rijn de persoonlijke verzorging toch onderbrengt bij de gemeenten. Volgens de vakbond komen daarmee de huishoudelijke en persoonlijke verzorging dichter bij elkaar, en komen er minder verschillende zorgverleners bij ouderen over de vloer. De zogenaamde ‘knip’ zou dan moeten komen tussen het medische en niet-medische deel. Lilian Marijnissen erkent tegenover Zorg + Welzijn dat ‘wij natuurlijk onze bedenkingen hebben, gezien de ervaringen met gemeenten over de huishoudelijke zorg in de Wmo. Maar we hebben een totaalplan, waarin onder meer de bodem voor beloning van huishoudelijke zorg wordt verhoogd.’

Knip gaat definitief niet door

Staatssecretaris Van Rijn maakte vorige maand bekend dat zowel verpleging als verzorging worden definitief ondergebracht onder in de Zorgverzekeringswet (Zvw). Lees meer.

Extra ledenvergadering

De FNV doet de oproep tot herziening van de thuiszorgplannen vandaag, op de dag dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een extra ledenvergadering houdt over de vraag of gemeenten verder willen werken aan de transitie van de zorg. De oorzaak is het besluit van staatssecretaris Van Rijn om de persoonlijke verzorging over te hevelen naar de Zorgverzekeringswet (Zvw) in plaats van naar de gemeenten. De FNV komt nu met een alternatief plan voor de thuiszorg, dat erop neer komt dat de persoonlijke verzorging wordt samengevoegd met de huishoudelijke hulp en niet – zoals het plan van staatssecretaris Van Rijn – bij de verpleging onder de Zorgverzekeringswet.

Reacties vanuit het veld

Beroepsvereniging V&VN heeft laten weten achter de plannen van de staatssecretaris te blijven staan, en wacht met spanning op de uitkomst van de ledenvergadering. Ook NU’91, de enige categorale vakbond voor verpleegkundigen en verzorgenden, zegt nog altijd blij te zijn dat Van Rijn had besloten om verzorging en verpleging voor kwetsbare mensen met een lichamelijke aandoening in één hand te houden binnen de Zorgverzekeringswet (Zvw).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.