Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Pgb wordt aangepast’

De werkgroep die het persoonsgebonden budget (pgb) minder fraudegevoelig moet maken, komt waarschijnlijk al volgende maand met voorstellen om de regeling aan te passen. Dat zegt directeur Aline Saers van belangenvereniging Per Saldo tegen Zorgvisie, naar aanleiding van de arrestaties van vorige week.

De aanhouding van vier verdachten van grootschalige uitkeringsfraude met onder andere het pgb, heeft er onvermijdelijk voor gezorgd dat VWS de regeling zal aanpassen. Dat zegt directeur Saers van Per Saldo. Zij heeft zitting in de werkgroep die bezig is met de bestrijding van misbruik van de pgb-regeling. “Deze fraude­zaak legt enorm veel druk op de werkgroep om met oplossingen te komen. Er zal geen andere uitkomst zijn dan aanpassingen op de regeling.”

Gegevens controleren
Een mogelijke wijziging is volgens Saers de eis dat alle gegevens van hulpverleners die worden ingehuurd met een pgb, worden bewaard en gecontroleerd door het zorgkantoor. “Er zijn nu al formulieren waarop alle gegevens van de hulpverlener moeten worden genoteerd: sofinummer, het nummer van de Kamer van Koophandel, noem maar op. Deze formulieren verdwijnen nu in de map van de budgethouder. Het ligt voor de hand om deze gegevens centraal te bewaren. En met enige regelmaat te controleren.”

De Werkgroep
Welke instantie deze controle moet gaan uitvoeren, moet de werkgroep nog bepalen. Deze bestaat uit vertegenwoordigers van verzekeraars, fiscus, justitie, VWS en Per Saldo. In een brief aan de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten beloofd dat de voorstellen van de werkgroep in het eerste kwartaal van 2011 worden gepresenteerd.

Kenniscentrum fraudebeheersing
Naast de voorstellen van de werkgroep zullen nog twee rapportages over het pgb verschijnen. Zo zal het Openbaar Ministerie met een bestuurlijke rapportage komen zodra de rechtszaak is afgerond. En er staat een monitor van Zorgverzekeraars Nederland op de rol waarin het aantal fraudegevallen van de afgelopen jaren is gebundeld. Volgens ZN-woordvoerder Marleen Relouw is deze monitor binnen drie maanden te verwachten. ZN is bovendien bezig met de oprichting van een Kenniscentrum Fraudebeheersing in de zorg. Dit centrum gaat alle fraudegevallen en vermoedens van fraude verzamelen en trendanalyses uitvoeren. Saers stelt dat de ontwikkelingen rond het pgb op een bijzonder slecht moment komen voor budgethouders. “Zij krijgen al te maken met een korting van drie procent. Nu komen er vanwege criminele activiteiten extra kosten bij. Dat biedt veel onzekerheid.”

Door: redactie Nursing

Wil je nog meer achtergrondinformatie? Word nu abonnee van Nursing.   

1 REACTIE

  1. Controle prima hoe meer hoe beter, maar zou het niet beter zijn als de zorg gelevrd door een verpleegkundige die vrijgevestigd is te leveren als zorg in natura. HeT Ministerie heeft al een jaar geleden toegezegd dit te bekijken. Dan hoeven wij als zorgv erlener die budgethouder die al in de schulden zit het zijn budget gebruikt om te investeren in het huishouden etc. geen deurwaarder op het dak te sturen. Dit is zakelijk gezien wel juist maar ligt toch gevoelig.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.