Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pijnbestrijding bij kanker in België

Luc Baert is pijnverpleegkundige in het Multidisciplinair Pijncentrum van het AZ Sint Jan AV in Brugge. Ook is hij een van de oprichters van het Netwerk Vlaamse Pijnverpleegkundigen.
Pijnbestrijding bij kanker in België

We vroegen Luc Baert om een toelichting te geven op de zorg voor pijn bij kanker in België.

Is de nieuwe richtlijn Pijn bij kanker bekend in Vlaanderen?
‘Ja, ik ben zeker vertrouwd met de nieuwe richtlijn. Pijnbeoordeling behoort tot de basisopdracht die de arts aan de verpleegkundige geeft. Ons pijnbeleid wijkt ten dele af van het beleid in Nederland. Maar de normale basisorder is: twee maal daags de pijn bevragen aan de hand van een VAS-schaal of verbale meting. Bij een score groter of gelijk aan 4 starten we met pijnmedicatie. Het doel is om de pijn voor te zijn, of ernstige pijn te voorkomen.

Welke instrumenten worden gebruikt voor pijnmeting?
Naast de VAS- of verbale schaal gebruiken we aangepaste schalen voor kinderen jonger dan vier jaar, voor beademde patiënten en dementerenden. In de regio Brugge Noord-West Vlaanderen hebben we een pijn-/gedragsobservatieschaal ingevoerd in de ziekenhuizen en in de woon- en zorgcentra.

Wordt in Vlaanderen ook de WHO-trap toegepast?
‘Ook wij passen structurele pijnbestrijding toe in de vorm van de  drie stappen: paracetamol, NSAID’s en co-analgetica , zwakke opiaten en sterke opiaten. Net zoals in Nederland zien we de tendens om stap 2 van de WHO-trap over te slaan, en bij pijn sneller over te stappen op sterke opiaten.’

Worden in Vlaanderen vergelijkbare pijnstillers gebruikt als in Nederland?
‘We gebruiken dezelfde medicatie. Maar er is ook een belangrijk verschil. In Vlaanderen kan de pijnarts ook heroïne (Diamorfine) voorschrijven in plaats van morfine. Heroïne werkt twee maal potenter en geeft minder bijwerkingen. Het verschil met morfine is dat je het veel beter kunt oplossen en daardoor een veel hogere dosis kunt geven. Verslaving treedt niet op. Kankerpatiënten met veel pijn kunnen een intrathecaal geïmplanteerde pijnpomp krijgen, ter hoogte van het abdomen. Zo kunnen ze toch mobiel blijven. Het wordt tijd dat de mythes rond dit soort middelen verdwijnen. In België wordt dit nu twintig jaar toegepast en de  ervaringen zijn zeer goed. ‘

Tekst: Christie Klaucke – Redactie Nursing, januari 2008

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.