Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pilot met SCEN verpleegkundigen van start

Sinds half maart kunnen verpleegkundigen en verzorgenden in de regio’s Holland Noord en Limburg een SCEN verpleegkundige of verzorgende (SCEN v&v) bellen met vragen over euthanasie of andere beslissingen rond het levenseinde.

Het project ‘SCEN verpleegkundigen & verzorgenden’ wordt uitgevoerd door de KNMG samen met V&VN . Het wordt gesubsidieerd door ZonMw/VWS. Het project duurt 1 jaar en eindigt 1 januari 2012. Doelstelling is het opzetten van een telefonisch netwerk dat toegankelijk is voor verpleegkundigen en verzorgenden. 

 

Scholing 

De 20 deelnemende verpleegkundigen en verzorgenden hebben een tweedaagse scholing gevolgd. Tijdens deze dagen is het juridisch kader geschetst van de verschillende medische beslissingen rond het levenseinde en is dieper ingegaan op de euthanasiewet. Ook kwam de rol en de juridische positie van verpleegkundigen en verzorgenden bij euthanasie aan de orde. Daarnaast werd aandacht besteed aan palliatieve sedatie en werd er uitgebreid aandacht besteed aan telefonische gespreksvoering. De SCEN verpleegkundigen en verzorgenden zullen in de loop van het jaar nog driemaal per jaar bij elkaar komen onder leiding van een deskundige.

 

Onderzoek

Het EMGO-instituut van het VUMC voert  – in samenwerking met het NIVEL – een wetenschappelijk onderzoek uit naar de vraag  of SCEN v&v voldoet aan de verwachtingen.

 

Bron: KNMG 

redactie TvZ – Esther van Heeswijk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.