Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pilot wijkverpleging Zilveren Kruis gaat door

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis mag doorgaan met de pilot ‘Zorg in de wijk’ in Utrecht. Dat heeft de rechter gisteren bepaald in een uitspraak.
Pilot wijkverpleging Zilveren Kruis gaat door
Pilot wijkverpleging Zilveren Kruis gaat door - Foto: Arno Massee

De rechtszaak was op initiatief van thuiszorgorganisatie Careyn. De overwegingen van de rechter worden over een week bekend gemaakt.

Zorgen om cliënten

‘We respecteren de uitspraak van de rechter uiteraard. Maar de uitspraak lost de gesignaleerde problemen niet op en neemt onze zorgen niet weg’, schrijft bestuursvoorzitter Rob van Dam in een reactie op de website van Careyn. ‘We zijn naar de rechter gestapt om goede zorg te garanderen aan onze cliënten in de wijken, inclusief de gespecialiseerde zorg die niet op wijkniveau georganiseerd kan worden. Kennelijk vindt dat de rechter dat de cliënt alleen de zorgverzekeraar kan kiezen en de verzekeraar vervolgens mag bepalen welke organisatie de zorg verleent.’ Careyn gaat komende periode in overleg met Zilveren Kruis en de andere aanbieders in Utrecht.

Vrees voor verdwijnen specialistische thuiszorgteams

Door overheidsbeleid en bezuinigingen door zorgverzekeraars komt de gespecialiseerde thuiszorg in de knel. Brancheorganisatie ActiZ en Verenso, vereniging van specialisten in ouderengeneeskunde, vrezen voor het verdwijnen van specialistische thuiszorgteams. Lees meer >>>

Experiment wijkverpleging

Zilveren Kruis gaat vanaf 2016 experimenteren met een nieuwe bekostiging en inkoop van wijkverpleging. Onderdeel hiervan is dat de zorgverzekeraar per wijk kiest voor één voorkeursaanbieder. In de pilot Buurtzorg voorkeursaanbieder in 10 wijken, Careyn in 5 wijk, AxionContinu  in 2 en Leven en Zorg in 1 perceel. Voorkeursaanbieders krijgen het onderhandelde tarief in hun wijk, niet-voorkeursaanbieders moeten het doen met 75 procent van dit tarief.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.