Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Placemat met stamboom versterkt identiteit dementerende

Toen familieleden van Sjaak de Reuver gingen dementeren, maakte hij placemats met foto's en hun stamboom. 'Ook de verzorgenden waren er heel blij mee.'
Placemat met stamboom versterkt identiteit dementerende

Hoe kwam u op dit idee?

‘Ik houd me al jaren met plezier bezig met het uitzoeken van stambomen. Toen mijn zus en zwager -allebei dementerend- zestig jaar getrouwd waren, heb ik als cadeau een collage foto’s gemaakt met hun stamboom. Dat was een enorm succes.’

Hoe merkte u dat?

‘Ze blijven ernaar kijken, het geeft hen houvast. Mijn zwager heeft door de dementie veel waanideeën, en hij praat regelmatig over zorgen die hij had. Door naar de collage te kijken weet hij in welk leven hij thuishoort, en kan hij even afstand nemen van moeilijke momenten die in zijn hoofd spelen. De placemat is een anker voor mensen met dementie. Een psycholoog zei ook tegen me: het versterkt hun identiteit. Daarnaast geeft het verzorgenden en ook bezoek stof om over te praten. Zij zijn er ook heel blij mee.’

Sjaak de Reuver is niet het eerste familielid dat iets origineels bedenkt voor de zorg. Mantelzorger Ignar Rip bedacht een handig stappenplan om muziek in te zetten bij de zorg voor cliënten met dementie: ‘Het aankleden gaat nu een stuk makkelijker.’ Lees meer >>

Zijn er nog meer voordelen?

‘Het maakt je vrolijk. Ik heb ook zo’n placemat gemaakt voor een mevrouw die honderd jaar werd, en ze zei: “Sjaak, ik ben er zo blij mee. Elke keer als ik ga eten, zie ik mijn familie weer.” En volgens mijn nichtje staat mijn zwager er soms langdurig naar te kijken en te huilen van geluk.’

Hoe maak je zo’n placemat?

‘Eerst zet je een schematisch stamboompje op papier. Er voor de rest allerlei foto’s met zaken die de persoon met dementie aanspreekt. In het geval van mijn zwager waren dat bijvoorbeeld foto’s van oude vrienden, van dat hij Sinterklaas speelde in het dorp, van de brandweer, waar hij ondercommandant was, en van zijn dieren, waar hij er veel van had. Je knipt de onnodige franjes van de foto’s af, legt dat als een mooie collage op een stevig stuk papier op A3 formaat, plakt de foto’s vast met een lijmstift en maakt er een fotokopie van bij de drukker. Vervolgens laat je deze afdruk plastificeren.’

Verzorgende ig Fokje Bakkernes bedacht ook een handig knutselidee voor verzorgenden: de opbergriem. Zo maak je van een oude spijkerbroek een handige opbergriem, waar je al je spulletjes in kwijt kan. Klik hier voor het stappenplan >>

Hebben zorginstellingen dit idee al omarmd?

‘Ik hoopte dat ik met open armen zou worden ontvangen toen ik mijn idee aan twee zorginstellingen voorlegde. Het lijkt me een mooi idee voor bijvoorbeeld de activiteitenbegeleider. Maar van beide zorginstellingen kreeg ik het antwoord dat het niet in hun beleid paste… Ik hoop evengoed verzorgenden te kunnen inspireren met dit idee. Ik geef ze graag tips over hoe ze zo’n placemat maken, en wil eventueel zelf in goed overleg ook placemats voor ze maken, als ze mij de foto’s mailen. Want het kan echt een verschil maken voor iemand met dementie.’

Mail voor meer info naar sjaak@dereuver.net

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.