Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Pleister kleurt paars bij infectie

Wetenschappers aan het Fraunhofer onderzoeksinstituut in München hebben een nieuw verbandmateriaal voor pleisters ontwikkeld, dat bij een infectie van kleur verandert.
Pleister kleurt paars bij infectie

Als er sprake is van een infectie kleurt de pleister van geel naar paars. Op deze manier hoeft de verpleegkundige minder vaak te kijken of de wond goed geneest. Het verwijderen van het materiaal vertraagt de genezing van de wond en verhoogt de kans op infectie.

pH-pleister
De pleister bestaat uit een dun laagje verf die bij een hogere pH-waarde paars kleurt. Wanneer de wond infecteert, ligt deze waarde rond de 6,5 en 8,5. Gezonde huid heeft een pH-waarde van vijf. De wetenschappers zorgden ervoor dat de vrijgekomen kleurstof niet de wond in kan komen.

Acute en chronische wonden
De pleister is geschikt voor zowel acute als chronische wonden. ‘De studies hebben aangetoond dat de pH-waarde in beide soorten wonden een belangrijke rol speelt in de wondgenezing’, aldus onderzoeker Philipp Babilas.

Toekomst
De Duitse wetenschappers zijn van plan de pleister uit te breiden met optische meetmethoden, zodat de precieze pH-waarde van de wond gemeten kan worden. Het Fraunhofer Instituut gaat de pleister eerst testen in een ziekenhuis om vervolgens op zoek te gaan naar een bedrijf dat de pleisters wil produceren.

Bekijk hier een afbeelding van de pleister.

Door: redactie Nursing

Twitter
Op de hoogte blijven? Volg Nursing.nl op Twitter!

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Innovatief. Hiermee kan veel tijdswinst behaald worden!
    Het doorbreekt ook de bestaande rituelen rondom verschonen van verbandmateriaal. Snel testen en invoeren…overal….Staan de kosten van de pleister in verhouding tot de tijdswinst en het effect.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.