Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Plezierige-Activiteiten-Methode na een beroerte

De Plezierige-Activiteiten-Methode die is ontwikkeld voor mensen met dementie, lijkt ook bruikbaar om depressieve klachten te verminderen bij patiënten met een beroerte.
Plezierige-Activiteiten-Methode na een beroerte

Dit blijkt uit een pilotstudie van onderzoekers van het NIVEL en VUmc, waarvan de onderzoekers verslag doen in TvZ Tijdschrift voor verpleegkundig experts nr 3/2013.

Ieder jaar krijgen ongeveer 41.000 mensen in Nederland een beroerte. Veel van deze patiënten ontwikkelen depressieve klachten, direct als gevolg van hun hersenbeschadiging, of door de beperkingen die zij ervaren. ‘Als je deze depressieve klachten kan verminderen of voorkomen, bevordert dat het herstel en hun kwaliteit van leven’, stelt NIVEL-onderzoeker Renate Verkaik. Zij ontwikkelde de Plezierige-Activiteiten-Methode tegen depressie bij mensen met dementie en vertaalde deze methode voor patiënten die na een beroerte zijn opgenomen in het verpleeghuis. De methode is een hulpmiddel voor verzorgenden, activiteitenbegeleiders, familie en vrijwilligers. 
‘Bij het verplegen en verzorgen volgens de Plezierige-Activiteiten-Methode ga je uit van de hobby’s en interesses die patiënten hadden toen ze nog gezond waren. Als je die hobby’s in aangepaste vorm aanbiedt, verbetert de stemming en verdwijnen depressieve klachten.’ Zo licht Verkaik toe.
De ‘vertaalde’ methode is onderzocht in een pilot met 6 cva-patiënten op twee verpleeghuisafdelingen: een revalidatieafdeling en een verpleegafdeling. ‘De resultaten zijn veelbelovend’, stelt Verkaik. ‘Het lijkt erop dat depressieve patiënten met een beroerte net zoveel profijt kunnen hebben van de methode als patiënten met dementie. We willen nu samen met VUmc een grootschalig onderzoek doen naar de effecten van de methode bij beroerte.’

 

Lees meer over dit onderzoek in TvZ Tijdschrift voor verpleegkudig experts, nr 3/2013

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.