Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Polikliniek boezemfibrilleren zorgt voor daling sterfgevallen

Als alle kennis en ervaring in een ziekenhuis over boezemfibrilleren worden samengebracht in een aparte polikliniek, verbetert de kwaliteit van zorg en daalt het aantal sterfgevallen en opnames. Dat stelt het UMC Maastricht in een evaluatie van de resultaten van de eigen polikliniek over de afgelopen twee jaar.

Slechts 1,1 procent van de patiënten overleed, terwijl de sterfte onder de patiënten die een ‘gewone’ behandeling kregen, bijna 4 procent was. Er hoefden ook minder patiënten van de poli in het ziekenhuis te worden opgenomen: 13,5 procent tegen 19,1 procent onder de patiënten die buiten de poli werden behandeld.

 

Computerprogramma?s

Volgens de onderzoekers ligt het succes in de integrale aanpak: 

speciaal opgeleide verpleegkundigen begeleiden de patiënten onder supervisie van een cardioloog. Via speciale computerprogramma’s wordt gecontroleerd of de behandeling goed verloopt en of de internationale behandelrichtlijnen optimaal worden toegepast.

 

Poli’s

Meer Nederlandse ziekenhuizen zijn bezig speciale poli’s op te richten voor gespecialiseerde behandeling.

 

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.