Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Fouten gemaakt in zaak vermoorde verpleegkundige

De politie geeft dat dat er fouten zijn gemaakt in het onderzoek, voorafgaand op de moord van verpleegkundige Linda van der Giesen. De verpleegkundige werd in augustus 2015 door haar ex-vriend vermoord op het parkeerterrein van het TweeSteden ziekenhuis in Waalwijk, waar ze werkte.
ANP-1000_33727677.jpg

De 28-jarige verpleegkundige had vlak voor de moord aangifte gedaan van bedreiging en stalking door haar ex-vriend. Bovendien had ze gemeld dat haar ex bezig was een vuurwapen aan te schaffen. De politie heeft niks met die informatie gedaan en erkent dat er fouten zijn gemaakt. Dat blijkt uit het rapport van de commissie Eenhoorn, in opdracht van de Driehoek Zeeland-West-Brabant.

Vreselijk

In het rapport concludeert de commissie dat de politie te weinig dacht en handelde in het belang van het slachtoffer. “Het overlijden van Linda van der Giesen is vreselijk”, aldus politiechef Hans Vissers. “Wij zijn ons zeer bewust van het feit dat wij de ernst van de dreiging beter hadden moeten inschatten en actie hadden moeten ondernemen om de risico’s te verminderen. Wij hadden ons handelen meer moeten laten leiden door het directe belang van de veiligheid van het slachtoffer.” 

Ben je op zoek naar een betere balans in je werk? Bezoek het congres Zorgprofessional in balans. Lees verder

Schadevergoeding

De advocaat van de vader van het zoontje van Linda, Peter Schouten, kijkt of de politie aansprakelijk kan worden gesteld. Ook vindt hij dat het zoontje van Linda recht heeft op een schadevergoeding, omdat hij “het voortaan zonder zijn moeder moet doen”.

Ontoerekeningsvatbaar

Haar ex-vriend John F. gaf zichzelf een dag na de moord aan. Volgens hem was hij tot zijn daad gekomen in psychotische toestand. Medewerkers van het Pieter Baan Centrum gaan beoordelen of hij inderdaad ontoerekeningsvatbaar was ten tijde van de moord. .

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.