Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Politiek: bezuinig nog meer op zorg

Formatiepartners VVD en CDA willen flink bezuinigen op de zorg. Dit zegt de Volkskrant, op basis van een overzicht van het ministerie van Financiën.
Politiek: bezuinig nog meer op zorg

Volgens de Volkskrant wil de VVD 6,6 miljard euro bezuinigen op de zorg en het CDA 3,1 miljard. Beide partijen denken geld te kunnen besparen door bijvoorbeeld meer marktwerking en het voorschrijven van goedkopere medicijnen. Ook in de AWBZ willen VVD en CDA de kosten terugdringen. Beide partijen willen het zorgpakket uitkleden.

Snijden in de zorg
Voor de derde gesprekspartner PVV leggen maatregelen voor het snijden in de zorg veel gevoeliger. De cijferreeksen die nu bij de onderhandelaars liggen, laten zien dat CDA en VVD drie tot vier keer meer bezuinigen in de sociale zekerheid en de gezondheidszorg dan de PVV wil.

Wat waren de standpunten van de politieke partijen vóór de verkiezingen? Bekijk het dossier nursing.nl/verkiezingen

De Volkskrant / Zorgvisie
Door: redactie Nursing

Abonneren
Behoefte aan meer verdieping? Word nu abonnee van Nursing. 

11 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Het aantal mensen,die gelijk “mee staan te kijken” aan het bed moeten ook betaald worden.!
  Geen wonder,dat dit niet alleen met de ‘handen aan de patient’meer kan!.
  Laat heel die circus rondom het bed(administratie etc)afgelopen zijn en ontmantel die immens grote instanties,die allemaal duur staan te doen met bonussen etc.

 3. Zorgorganisaties moeten niet alleen kijken naar de grootste kostenpost: personeel. Men moet onderzoeken waar sprake van spillage is. In ziekenhuizen bv. zie je soms voorbeelden van verspillingen. Dure verspillingen! Verspillingen waarop bezuinigd kan worden. Denk bijvoorbeeld alleen eens aan de hoeveelheid medicatie die wordt weggegooid!
  Men zou meer naar efficiency moeten kijken. En niet gelijk kijken en snijden in het personeelsbestand. Ik zou zelf willen voorstellen om functies in zorginstellingen te creeeren waarin men zich puur bezighoudt met het onderzoeken waar de instelling geld kan besparen.
  Zelf ben ik ervan overtuigd dat deze persoon z’n geld terugverdiend. En dat ze op veel plekken geld kunnen besparen waardoor men niet op personeel hoeft te bezuinigen.
  Voorbeeld: In het ziekenhuis waar ik werk hebben we onderzocht dat mensen die O2 krijgen, onder de 3 liter, geen aquapack / bevochtiger nodig hebben.
  Daarbij heeft een Amerikaans onderzoek van, ja hoor ik geloof dat het 1985 was, uitgewezen dat in onze westerse landen het drinkwater van dusdanig goede kwaliteit is, dat je de aquapacks met een gerust hart met kraanwater kunt vullen!
  Een dusdanig klein onderzoekje zou ENORM veel geld kunnen besparen!
  Exacte cijfers heb ik niet. Maar kijk eens hoeveel mensen zuurstof met een bevochtiger krijgen, en dan doe je dat eens keer 25 jaar! En dan ervan uitgaande dat een aquapack iets van 1 euro zal kosten!!!
  Daar is dus, onnodig, flink wat geld doorheen gejaagd!
  Zo zullen er talloze voorbeelden zijn. Die samen veel geld kunnen besparen.
  De vraag is echter; als we bewijzen met minder geld uit te kunnen komen, zal de overheid ons dan niet weer steeds minder geld geven en zeggen: zie je wel dat het kan!
  In ieder geval kan ik me niet voorstellen dat ook maar iemand in Den Haag ook maar durft te denken aan het afschaffen van de ORT.
  De ORT is juist hetgeen dat ons loon nog een beetje de moeite waard maakt!
  Zonder ORT voorzie ik dat er veel mensen ontslag zullen nemen. Daarnaast zal de aanwas van nieuwe, jonge verpleegkundigen ook flink teruglopen!
  Overigens vallen in Limburg al flink wat ontslagen in de ziekenhuizen! Kunnen we die verpleegkundigen met een goede woning-regeling niet naar de randstad halen. Waar een nijpend tekort aan verpleegkundigen is!?
  Dan hoeven we ook geen peperdure collega’s van detacheringsbureau’s in te huren!
  Ziekenhuizen hebben wel een zorgplicht naar het volk toe en zijn nu dus genoodzaakt peperdure gedetacheerden in te schakelen! Zo zorgt een tekort aan eigen personeel dus voor een nog grotere kostenpost! Als Het beroep nu juist financieel gezien eens iets aantrekkelijker gemaakt zou worden, zou men ook niet zo afhankelijk van externe partijen zijn!
  Ik blijf erbij. Verpleegkundigen zijn te netjes. We vinden dat we onze patienten niet ‘in de steek’ kunnen laten. Zodoende gaan wij nooit eens fatsoendelijk staken en actievoeren. Terwijl ik ervan overtuigd ben dat de patienten en het volk aan onze kant staan! Zo zouden we in ieder geval al handtekeningenacties kunnen beginnen!
  Helaas is dit geen ideale tijd om te staken doordat er al op zoveel fronten wordt bezuinigd. Acties zullen nu dus weinig zin hebben. Maar heb hoop…. de economie lijkt aan te trekken. Wanneer er weer geld is moeten we er staan!
  Tot die tijd zullen we ons best moeten blijven doen en onze mening niet onder stoelen of banken steken!

 4. Elke dag, al weken lang, kan ik een stukje schrijven over de idiote bezuinigingsplannen in de zorg, helaas ik moet ook werken, losse contracten, waaronder van die 0-uren dingen die de zorgbazen mogen weggeven voor een schijntje en waar je dan, zeker in de zomer zo’n kleine 40 uur of meer in de week op werkt. In de winter geen garantie dat je de huur betaald krijgt.
  De situatie is nog net niet reddeloos, wel zijn veel zorgverleners en patienten radeloos, hoe moet het verder?
  Protesteren helpt, maar alleen als we solidair zijn!
  Bezuinigen in de zorg stopt vast en zeker als alle beleidsverzinners van nu oud en ziek zijn! Moeten we daarop wachten?
  http://gavimensch.blogspot.com/2010/08/zorgroverij.html

 5. Er is geld tekort dus moet er bezuinigd worden. Daar kunnen we niet onderuit. Echter, van een kale kip kun je niet plukken. Regering, zoek naar een kip mét veren! Al die subsidies voor kunst en cultuur bijvoorbeeld… Ook heel belangrijk, maar niet levensbedreigend als daarin bezuinigd wordt. Kijk naar alle enquetes van verplegend personeel. Hoeveel procent dacht ook alweer aan stoppen met werken in de zorg? Ik raad iedereen af om in de gezondheidszorg te gaan werken op deze manier. Hard werken voor weinig geld, en dat wordt op deze manier alleen maar erger. We kunnen het hier alleen allemaal wel spuien, maar die bezuinigingen gaan toch wel door…

 6. het enige dat helpt, is dat die lui die hier over beslissen is een flinke ziekenhuisopname doormaken, het liefst in de vakantietijd , dan is er “lekker veel personeel!” of…. een moeder in een verpleeghuis! dat doet t ook altijd goed, zo,n ervaring!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.