Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meeste verpleegkundigen zien dagelijks verspilling

Meer dan 60 procent van de stemmers van een poll op Nursing.nl ziet in de praktijk dagelijks gevallen van (medicatie)verspilling. Nog eens 30 procent ziet wekelijks niet-gebruikte pillen, sondevoeding en/of verbandmiddelen in de prullenbak verdwijnen.
verspilling.jpg
Foto: Arno Massee

Op de poll stemden bijna 700 bezoekers van Nursing.nl. Nursing plaatste de poll online naar aanleiding van een Facebookpost van palliatief verpleegkundige Dietske van Maanen, eerder dit jaar. Zij postte een foto van een zak vol medicatie voor 90 dagen, bedoeld voor een terminaal zieke patiënt die nog maar drie dagen te leven had. De medicatie zou nooit meer allemaal gebruikt worden.
‘Met de foto hoop ik het probleem van verspilling meer kenbaar te maken,’ aldus Dietske. ‘Want deze medicatie wordt vernietigd. Oók al zitten de doosjes dicht, óók al is het goed bewaard, alles wordt vernietigd. De apotheek neemt uit veiligheidsoverwegingen liever het zekere voor het onzekere. Dat doet pijn. We moeten met z’n allen zó zuinig zijn met de middelen die er zijn voor de gezondheidszorg. En dan zie je dit voor je neus gebeuren.’

Poll 
Er reageerden honderden verpleegkundigen op Dietskes post, reden voor Nursing om te kijken hoe vaak mensen in de praktijk nu eigenlijk verspilling zien. Uit de poll blijkt nu dat dat voor een groot deel dagelijks is.

‘Hoe vaak zie jij (medicatie)verspilling in de praktijk?
Ik zie dit (bijna) dagelijks 62%
Ik zie dit ongeveer wekelijks 30%
Ik zie dit ongeveer maandelijks 6%
Ik zie dit hooguit een paar keer per jaar 1%
Ik zie dit eigenlijk zelden tot nooit 1%
Aantal stemmen: 677

Meldpunt verspilling
Verspilling in de zorg is al jarenlang een punt van discussie, en een grote ergernis van verpleegkundigen en verzorgenden. Daarom riep het ministerie van VWS in mei 2013 het Meldpunt verspilling in de zorg in leven. De meldingen zouden vervolgens worden geanalyseerd zodat er een compleet beeld is van wat als verspilling wordt ervaren. Uiteindelijk zouden activiteiten worden gestart om verspilling tegen te gaan. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.