Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Poll: ga jij dit jaar de griepprik halen?

Dankzij de beschermende maatregelen tegen covid-19 kregen vorig jaar weinig mensen griep. Deskundigen verwachten als gevolg daarvan dit najaar een fikse griepgolf. Gaan daarom meer verpleegkundigen de griepprik halen? Vul de poll in.
Griepvaccinatie in spuit
Ga jij dit jaar de griepprik halen? Foto: ANP

Omdat afgelopen winter de griepgolf uitbleef vanwege de anti-coronamaatregelen, bestaat dit jaar de kans op een rebound: een forse griepgolf omdat we vorig jaar geen immuniteit hebben opgebouwd. De verwachte griepgolf van komende winter zou bovendien samen kunnen vallen met een covid-19-piek. Dat stelt het Nationale Influenza Centrum (NIC) waarvan Marion Koopmans directeur is.

Hoeveel zorgverleners halen de griepprik?

Hoeveel zorgverleners zich laten vaccineren tegen influenza is niet exact bekend, maar de vaccinatiegraad ligt een stuk lager dan voor covid-19. In het griepseizoen 2020-2021 was de vaccinatiegraad tegen influenza in de ziekenhuizen rond de 40 procent, meldt een woordvoerder van de Nederlandse Ziekenhuizen Vereniging (NVZ) aan Nursing.

Samen met Actiz ontwikkelde NVZ dit jaar een griepvaccinatiecampagne. In verband met de verwachte griepgolf willen de werkgevers het percentage griepprikken naar 50 procent tillen.

Stem op de poll

Het is de vraag hoe verpleegkundigen hier tegenaan kijken. Wat doe jij: wel of geen griepprik? Stem op de poll.

De poll is inmiddels gesloten. 

Elk jaar krijgen in Nederland in oktober en november zo’n 4 miljoen mensen een griepprik. Er zijn dit jaar 600.000 extra vaccins ingekocht om personen met een verhoogd risico te beschermen. Dat heeft onder meer te maken met de verwachte fikse griepgolf die kan ontstaan door het uitblijven van griep vorig jaar.

2 REACTIES

  1. Ik heb begrepen dat het zuidelijk halfrond ons voorgaat in het griep/influenzaseizoen. Hoe is het daar gesteld met deze virussen? Zijn daar veel mensen ziek van de influenza griep?
    De vaccinatie is toch vaak afgestemd op de daar circulerende virussen?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.