Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

Poll: gebruik jij wel eens een Zweedse band?

Begin mei overleed in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam een patiënt die werd gefixeerd met een Zweedse band. Er werd geen directe relatie werd aangetoond tussen het overlijden en het gebruik van de onrustband. Wordt de Zweedse band nog veel gebruikt? En in welke zorginstellingen dan?
Poll: gebruik jij wel eens een Zweedse band?

Hoe vaak wordt de Zweedse band nog gebruikt in de praktijk?
Stem  op de poll

13 REACTIES

 1. Regelmatig! Ik werk op een medium-care neuro in Zwitserland en wij gebruiken regelmatig fixatie middelen. 5punt/Zweedse band/Save deken, de handschoenen om zelfstandige verwijdering van bv drainages tegen te gaan gebruiken we steeds vaker in plaats van de handen te fixeren. En fixatie neemt langzaam iets af, helemaal verbannen lijkt me bij onze patiënten categorie onmogelijk. Met arteriële lijnen en liquor drainages is de veiligheid bij verwarde patiënten dan niet te waarborgen.
  Bij mijn vorige werkgever (niet universitair) werd/word veel meer gefixeerd doordat een neurochirurg niet zo graag sedative middelen inzet. Een intensivist is hier naar mijn idee wat gemakkelijker in.
  Wat ik hier wel een heikel punt vind is het feit dat wij niet geschoold worden in fixatie.

 2. Lees alle reacties
 3. Helaas…. Hierbij word, zoals met veel dingen, de gehandicaptenzorg vergeten. Ook in de poll is dit zoals gewoonlijk geen optie. Toch zijn dit de plekken waar ze nog regelmatig voorkomen. Wel met goede redenen waar iedereen in zou kunnen komen…

 4. Misschien toch goed om de term Zweedse Band uit het taalgebruik te schrappen. Het zou me hogelijk verwonderen als deze band in zijn oorspronkelijke vorm nog ergens in gebruik is (zie foto). Een correcte term voor een nu gebruikte bewegingsbeperking met band(en) is de (rol)onrustband; in verpleeg/verzorgingshuizen nagenoeg overbodig; in ziekenhuizen soms hard nodig.

 5. bij ons op de afdeling (gesloten jeugdpsychiatrie) word de zweedse band niet gebruikt omdat we daar niet de middelen voor hebben maar wij verplaatsen hierdoor wel patienten naar een volwassen afdeling. Bij jongeren met aneroxia en dwangvoeding waarbij levensgevaarlijke situaties optreden als er veel word bewogen is het soms niet te vermijden om jongeren in de zweedse band te fixeren.

 6. Zover ik weet worden er in de verpleeghuizen die ik ken en waar ik gewerkt heb geen fixatie middelen gebruikt. Er wordt anders naar een situatie gekeken. We gaan dan samen op zoek om een passende oplossing te vinden. Dementie is geen rede om iemand te fixeren. Ik kan me voorstellen dat dit in een zkh anders is, al ben ik er geen voorstander van. Soms kan een oplossing zo eenvoudig zijn. Vaak als je bij dementerende de familie inschakelt voor meer informatie, bv. wat deze persoon prettig vindt, kom je al een heel eind. Soms is het ook heel moeilijk, maar waar een wil is, is een weg.
  Vaak creëer je een domino effect. Door onrust fixeer je, dan gaat men roepen of schreeuwen of rammelen, dan krijg je sederende middelen, waardoor het valgevaar weer groot is en ga zo maar door.
  Dan heb je nog het feit dat fixatie middelen verkeerd gebruikt worden waardoor een ( dodelijk ) ongeluk in een klein hoekje zit.

 7. Hoi mr./mevr. Remmelink,
  Sorry vorige reactie ging niet goed. Per periode is het wisselend. Het verschilt per patiënt en per aandoening. Op dit moment van schrijven hebben wij 1 patiënt in Zweedse band gefixeerd. Ivm dementie en loopstoornissen. Wanneer er een vpk op zaal is, is zij los. Het gaat naar je hart. Helaas is gemiddelde wachttijd 3 maanden op een PG plek.
  We zijn als afdeling wel opzoek naar alternatieven, denkende aan soort bokshandschoenen bij veelvuldig uittrekken van sondes, infusen etc. Wat zijn jullie maatregelen? Ben ik erg nieuwsgierig naar!

 8. hoi,
  werk zelf ook op neurologie maar kan zeggen dat bij ons het gebruik tot een minimum is teruggebracht.
  er zijn tegenwoordig vele andere manieren om een patient te beschermen tegen vallen.
  Jammer dat je niet aan kunt geven hoe vaak je de band gebruikt.

 9. In het verpleeghuis op de PG-afdeling waar ik werkte werd helemaal geen Zweedse band gebruikt. Inderdaad medicatie, extra lage bedden, sensoren, bedhekken met bedhek-beschermers en eventueel naast het bed een speciale valmatras. Heel wat situaties meegemaakt maar geen breuken, beschadigingen of iets dergelijks. Dit geeft je als verpleegkundige ook een beter gevoel dan een Zweedse band. Vreselijk vind ik dat.
  Alhoewel ik ook mee gaat in het feit dat het in ‘ uitzonderlijke gevallen ‘ niet anders kan. Maar het moet echt een uiterste noodoplossing zijn, vind ik……

 10. Wij gebruiken op de afdeling neurologie heel vaak een Zweedse bank. Helaas hebben we te maken met veel val gevaarlijke, delirante zorgvragers. Hierbij voldoet niet altijd de verpleegdeken aan de veiligheids voorwaarden en zijn wij genoodzaakt deze band te gebruiken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.