‘Je levert zorg aan mensen die thuis hadden gezeten als ze wel gevaccineerd waren. Terwijl we mensen die al maanden op een ingreep wachten, moeten afbellen.’ En dat voelt oneerlijk, zegt verpleegkundige acute zorg Richard Boddeus tegen dagblad De Stentor. Verpleegkundige Arjan van den Broek vertelt op NOS.nl: ‘Het had niet gehoeven, denk ik vaak als ik naar hele zieke patiënten kijk. Dat maakt het heftig.’
Wel zorg verlenen
Boddeus en Van den Broek benadrukken beiden dat ze professioneel zijn en zorg verlenen zoals dat vanuit de beroepscode van hen verlangd wordt, maar dat het wel wringt. ‘Natuurlijk staan we er als het nodig is’, benadrukt Boddeus. ‘Maar we voelen de druk oplopen. (…) De energie om je steeds weer op te laden voor deze zware vorm van zorg raakt op.’
Voorkombare gezondheidsproblemen
Er zijn ook tegengeluiden. Klinisch ethicus Erwin Kompanje roept op de kwestie genuanceerd te benaderen en noemt een rits andere ‘voorkombare gezondheidsproblemen’ waarmee patiënten in het ziekenhuis belanden. Bijvoorbeeld een hersenbloeding veroorzaakt door hypertensie door jarenlang te zout eten, longkanker door jarenlang roken.
Eigen schuld?
In de zorg kun je niet spreken van het ‘eigen schuld dikke bult-principe’, schrijft de voorzitter van de Federatie van Medisch Specialisten, KNO-arts Peter Paul van Benthem. Op het moment dat je gaat meewegen in hoeverre iemand ziek is door zijn eigen schuld, wordt het heel ingewikkeld, vindt ook Diederik van Dijk, hoofd Intensive Care van het UMC Utrecht: ‘Want is 40 jaar roken dan bijvoorbeeld meer eigen schuld dan 20 jaar?’
Beroepscode
De beroepscode van verpleegkundigen en verzorgenden is in ieder geval duidelijk: ‘bij mijn zorgverlening discrimineer ik niet op basis van (…) de aard van de gezondheidsproblemen.’ Schuld of niet. Maar dat neemt niet weg dat je het wel frustrerend kunt vinden om bepaalde patiënten te verplegen.
Poll: wat vind jij?
Bij Nursing zijn we benieuwd hoe jij het vindt om ongevaccineerde covid-patiënten te verplegen. Ervaar je frustraties of speelt de vaccinatiekeuze van je patiënt voor jou geen rol?
Vul de poll in en licht je keuze toe in de reacties of op social media.
Deze poll is inmiddels gesloten. Houd Nursing.nl in de gaten voor de resultaten.
Ik werk in de zorg om mensen te verplegen en respect te hebben voor wie ze zijn. En vooral niet om ze te veroordelen.
‘Hoofdredacteur Alexia Hageman reageert: ‘Als journalistiek medium hebben wij de plicht om vraagstukken van verschillende kanten te belichten, ruimte te geven voor verschillende meningen en de discussie niet te schuwen. Daarmee oordelen we niet, niet over de kwestie en niet over patiënten. Het is een discussie die nu eenmaal in de zorg speelt, hoe afschuwelijk ook, maar daar mogen we onze ogen niet voor sluiten.’
Prachtig voorbeeld van hoe het hoort, klasse.
Mijn complimenten, waar zie je dat nog , eerlijk en open, zonder schroom.
Met dank en groet,
Eveline
Ik verpleeg patiënten die een zorgvraag hebben. Zonder uitzondering.
Ook de patient die zichzelf (langzaam) dood maakt door te blijven roken, vet eten, alcohol drinkt, te hard heeft gereden, Nederlands/buitenlands etc…
Het grootste probleem blijft het personeelstekort dat de afgelopen 10 jaar is ontstaan door de zorg helemaal uit te hollen.
En geen actie ondernomen hebben in de afgelopen 1,5 jaar. Bijvoorbeeld echt iets te bieden voor de ic en covid verpleegkundigen. Zodat ze niet weg zijn gelopen en we nu met nog minder handen aan het bed staan.
Of de leegstaande ziekenhuizen weer op te tuigen speciaal voor covid patienten en daar personeel neerzetten die graag wil helpen tegen een goed salaris en arbeidsomstandigheden? Maar nee, wel 50.000 boas opleiden op de QRCode te handhaven met harde hand!
Het beleid van kabinet Rutte.
Als je bent gevaccineerd hoef te toch niet bang te zijn voor het virus? Laat de mensen zelf opdraaien voor hun keus om het niet te willen! Je kunt het niet meer ongedaan maken als het eenmaal is ingespoten. En wie is verantwoordelijk als het toch mis is gegaan bij jou, of je kind?? Niemand.
De de rokers, obesitas, alcoholisten etc nemen toch ook hun verantwoordelijkheid voor hun eigen gedrag?
Dan moet je leven met COPD, levercirrose, diabetes, hart en vaatziekten.
En als het vaccin toch niet zo goed werkt als de fabrikant zelf heeft beweerd, waarom deze dan verplicht stellen? Waarom dan niet je aandacht richten op iets wat wel werkt??
Klara.
Helemaal mee eens met bovenstaande. Wat denk je van patiënten die therapie ontrouw zijn en je steeds weer moet oplappen. Of voortschrijdend inzicht over medicamenteuze behandelingen. Dit is dagelijkse praktijk in de zorg.
Wij zorgpersoneel worden getraind in het reflecteren en moreel beraad. Situaties vanuit verschillende perspectieve te bekijken. Jammer dat zwart/wit nieuws (polarisering) trending is. (maatschappelijk probleem?) Wij zouden beter moeten weten. Als iemand ziek is en hulp nodig heeft, helpen we ongeacht aanleiding.
Goed geschreven!
Totaal geen moeite mee; ik respecteer iedereen zijn eigen keuze op allerlei gebieden. Zoals de beroepscode zegt discrimineer ik niet en lever onbevooroordeeld zorg aan allerlei mensen. Tuurlijk heb ik een eigen mening maar het zou wat zijn als ik mensen zorg zou gaan weigeren omdat ik een andere mening heb.
Dit vaccin is niet het wondermiddel en een virus krijg je nooit helemaal weg.
Eens!
* ongevaccineerden
* onze recente
Burgers kiezen voor hun manier van leven, voor hun lifestyle, voor hun sport etc. Bij alles wat je doet kan gevaar voor je gezondheid optreden. Aan de zorgverlener is het niet om te kiezen aan wie je wel of geen zorg zou willen verlenen en gelukkig maar, laat staan dat je op dit moment voor een specifieke groep, ic niet gevaccineerden, andere criteria zou stellen. De discussie op MSM aangezwengeld krijgt een uitermate onfris karakter zoals de opmerking van veterinair Ab Oosterhuis dat hij het liefst alle oongevaccineerden op een eiland zou zetten als het kon. Nog onfrisser is dat hij in OP1 geen enkele tegengeluid krijgt. De glijdende schaal van uitsluiting, stigmatisering, discriminatie doet me denken aan duistere tijden in one recente geschiedenis.
Helemaal mee eens Job van Tilt! Als zorgverlener kom ik ook patiënten tegen die bewust blijven roken, chronisch alcohol gebruik hebben of overgewicht. Deze patiënten geef je ook gewoon de zorg die ze nodig hebben.
Helemaal mee eens!