Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties25

Poll: ‘Noem hbo’er voortaan plusverpleegkundige’

De meeste verpleegkundigen zien niks in andere functienamen voor mbo- en hbo-verpleegkundigen. Moet het toch anders, dan scoort ‘plusverpleegkundige’ voor de hbo’er het hoogst.
Poll: 'Noem hbo'er voortaan plusverpleegkundige'

Dat blijkt uit een poll op Nursing.nl, waarop bijna 500 mensen stemden. Het overgrote deel van de stemmers (53 procent) vindt het huidige systeem van verpleegkundigen niveau 4 en 5 prima, en laat dit het liefste zo. 12 procent van de stemmers vindt de voorgestelde benaming ‘zorgkundige’ een goed idee. 20 procent ziet iets in de onderverdeling ‘verpleegkundige’ en ‘plusverpleegkundige’. Op de Nursing-oproep kwamen veel reacties binnen. Zo zou ene Laurens Broere juist de hbo-verpleegkundige een zorgkundige noemen, omdat deze zich meer overstijgend bezighoudt met de zorg in het algemeen, en dus niet alleen met verplegen. Een andere reageerder komt met de suggestie de hbo-opgeleide verpleegkundige ‘verpleegDESkundige’ te gaan noemen.

Nieuwe beroepsprofielen
Een jaar geleden presenteerde de Stuurgroep V&V2020 de toekomstbestendige profielen voor verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten. Nog steeds doet de voorgestelde benaming ‘zorgkundige’ voor de mbo-opgeleide zorgprofessional stof opwaaien. Beroepsvereniging V&VN vindt het jammer dat de discussie over de concept beroepsprofielen alleen over titel zorgkundige lijkt te gaan en minder over de inhoud van de functies. Over de poll-resultaten zegt woordvoerster Monique Roedoe: ‘Het behoud van de naam verpleegkundige, zonder eventuele toevoegingen, voor zowel mbo- als hbo-opgeleide verpleegkundigen is een gepasseerd station. De opdracht van de minister was immers juist om in een nieuw beroepenhuis een duidelijker onderscheid aan te brengen tussen verpleegkundigen met een mbo- en hbo-opleiding. In andere landen is dit onderscheid gemaakt met bijvoorbeeld de namen ‘basis’ en ‘geregistreerd’ verpleegkundige. Dit komt in de buurt van ‘plusverpleegkundige’ zoals in de poll wordt voorgesteld.’

Overleg met veldpartijen
V&VN neemt de uitkomsten van de poll mee in de vervolggesprekken over de nieuwe beroepsprofielen. Monique Roedoe: ‘Ondanks dat V&VN liever meer aandacht wil voor de inhoud van de profielen in plaats van de discussie te focussen op de naam, houdt de naam de beroepsgroep duidelijk bezig, dat maakt de respons ook weer duidelijk. Uiteindelijk komen er namen waar alle veldpartijen, en dus de beroepsgroep zelf ook, zich in moeten kunnen vinden.’

Het wachten is nu nog op het definitieve besluit van minister Schippers en op de vervolggesprekken met de verschillende veldpartijen.

Poll-uitkomst:
De term ‘zorgkundige’ die Stuurgroep V&V2020 voorstelt voor mbo-verpleegkundigen, valt niet goed.
Weet jij een betere benaming?
Het huidige systeem is prima (verpleegkundige voor zowel niveau 4 als 5) 53%
Zorgkundige, niks mis mee: 12%
Verpleeghulp en verpleegkundige: 3%
Basisverpleegkundge en verpleegkundige: 11%
Verpleegkundige en plusverpleegkundige: 20%
Iets anders: 1%

Door: redactie Nursing, Nienke Berends

25 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Naar mijn bescheiden mneing gaat het om een statuskwestie.De term verpleegkundige reserveren voor HBO is een doorn in het oog voor het MBO die ineens die titel niet meer mag voeren..
  De condities voor onderscheid zijn beperkt.Beide groiepen staan voor dezelfde functies/activireiten in de alledaagse praktijk.
  Daarnaast staat de betalingsorde ook een onderscheid in de weg.
  Anders zou de HBO-verleegkundige bijv. eerste verpleegkundige kunnen heten, met navenante betaling.
  ik sluit me een beetje aan bij Afina en handhaaf mijn eerdere opmerkingen mbt beroepsprofilering:
  -zorg voor een echte beroepsvereniging ipv opsplitsing bij allerlei vakbonden
  -de chronische onduidelijkheid over wat de werkgevers eigenlijk willen van verleegkundigen, nu en in de toekomst en wat dit betekent voor de opleidingen.
  Nu laten de werkgevers de verpleegkundigen leuk luchtfietsen, een beetje verdeel en heers en straks komt er van die kant gewoon een decreet: zo en niet anders!
  -De rol van opleiidngen in het geheel blijft onduidelijk.Zit vol met spruitjescultuur: de direkte inzetbaarheid in de regio(echo van inserviceopleidingen) en minder geriht op toekomstige beroepencultuur.
  Professionalisering blijft teveel lippendienst..
  En om met Afina te spreken: waar zit dan dat grote verschil? Kunnen die HBOérs dat zelf eens laten zien?
  Of is dit een show voor en van arrogante inteelt en theater..iets van: “hoor ons eens..”!
  Zelfoverschatting is ook een vak hoor..

 3. Wat een neerbuiging naar de HBO-v-ers hier! Als net afgestudeerde hbo-er maakt het me niet uit hoor hoe mijn beroep heet. Op de werkvloer noemen mijn cliënten me zuster en dat vind ik prima. Ik weet dat ik verpleegkundige ben en in mijn houding laat ik zien dat ik kundig ben.
  De discussie zou om de inhoud moeten gaan, MBO-vers moeten zeker hun bigregistratie houden!! Want die hebben we hartstikke hard nodig. Leer ik veel van. Maar door al dat geklaag om welke naam er moet worden gekozen, is de discussie over de inhoud ondergesneeuwd. Heel jammer.
  En dan nog even dit. Collega’s hou mekaar heel, of je nou HBO of MBO bent, we zullen samen moeten werken, dat lukt niet als we naar elkaar met modder blijven gooien. De een is niet beter dan de ander. Vrede op aarde / in de zorg 😉

 4. Marja, heb je in dit onderwerp verdiept? Wat zouden reden kunnen zijn om het wel/niet te volgen ?
  Chiara je reactie is te kort door de bocht, goede zorg leveren willen we allemaal en op ons eigen niveau, wat de verpleegkundige zorg betreft wordt nu de pas afgesneden voor ( toekomstige) mbo verpleegkundige en de (rechts-)positie die daarmee samenhangt. Een titel is niet zomaar een naam zoals steeds wordt gesuggereerd maar zitten rechten en plichten aanvast wat ook samenhangt met de kwaliteit van zorg. Ik denk als je een soort gelijk plan onder paramedici / basisartsen zou voorstellen dat de wereld ook op zijn kop staat, waarom zouden wij als verpleegkundigen dit accepteren? We moeten staan voor wat we zijn en voor wat we doen. Daar speelt ook een stuk imago in mee, hoevaak we niet als de hulp of als de verzorgers / verpleger worden genoemd, suggereert meteen dat men ons niet ziet als proffecionele verzorgende ig en verpleegkundige.

 5. waarom al deze discussies?
  is het niet belangrijker dat we goede zorg leveren dan hoe we heten?
  ik luister naar zuster, ongeacht mijn opleiding. Laat de minister maar zorgen dat het zorgstelsel voor de patiënten/cliënten/bewoners of hoe zij dan ook benoemd worden in orde blijft en dat nu geleverde goede zorg gewaarborgd blijft (tegen schappelijke lonen; HBO-v-ers zijn laagst betaalde HBO werknemers!!), dan maakt je titel toch eigenlijk niet meer uit?

 6. Als HBO-verpleegkundigen onderscheiden willen worden, moeten ze zorgen dat ze onderscheiden kunnen worden.
  Het verschil tussen de MBO en HBO opleiding is aanwezig, m.n. coördinatie van zorg, kwaliteitszorg en deskundigheidsbevordering heeft op HBO een belangrijkere rol. Laat deze HBO verpleegkundigen dan hierin een functie zoeken en zich onderscheiden. Er zijn nog zoveel dingen die in de zorg verbeterd kunnen worden!

 7. Tussen de mbo-verpleegkundige en hbo-verpleegkundige zie ik, moet ik eerlijk bekennen als hbo-verpleegkundige, weinig verschil betreft inzet, betrokkenheid, investeringen in het vak, kennis en kunde.
  Hoe je het ook wendt of keert de opgedane kennis en vaardigheden die een verpleegkundige tijdens haar of zijn jarenlange werkervaring in een bepaalde setting heeft opgebouwd, maakt haar of hem een waardevolle collega!
  Een passende naam voor hbo-verpleegkundige, als het echt moet, zou naar mijn mening zijn: Bachelor of Nursing (BN). Voor de rest zo laten.

 8. collega verpleegkundigen waar maken jullie je toch druk over. Jullie blijven ook na 2020 verpleegkundige heten, jullie vinden al dat je op hbo niveau functioneert. Steek liever je energie in je werk en het bijhouden van je vak dan al dat gemopper.

 9. V&v lijkt last te hebben van tunelvisie en willen hoe dan ook de pas afsnijden voor ( toekomstige ) mbo verpleegkundige en hen degraderen. De meerderheid van de beroepsgroep staat er niet achter en toch willen ze het doordrukken. Wiens belangen vertegenwoordigen zij?? Op deze manier help je het beroep om zeep. Ministerie vroeg om meer onderscheiding tussen hbo en mbo verpleegkunde, niet om de mbo verpleegkundige op te heffen. Het onderscheid kan priema gemaakt worden door wat de beroepsgroep aangeeft als ‘ hbo- vpk, bachelor-vpk, zoals in poll plus-vpk, zonder aan de positie te tornen van de mbo verpleegkundige. V&v blijft maar roepen dat we alleen naar de naam kijken, echter niets is minder waar, vele willen niet gedegradeerd worden tot een veredelde verzorgende onder art 34. Dat blijkt uit de 1700 ingevulde enquettes en de uitslag van deze poll tegenover de bijna 1000 deelnemers van de befaamde rondetafel gesprekken.
  (MBO-) verpleegkundigen, laat je stem horen!
  Ik wens de mbo raad, boz , nu91 etc etc veel succes en wijsheid toe bij het behartigen van onze positie en belangen.
  Ik blijf zeggen en vinden dat onderscheid moet vanuit de HBO-v zelf komen en niet op deze manier.

 10. Die hele ‘poll’ is dus een wassen neus, immers een van de antwoorden is per definitie niet mogelijk omdat dat station gepasseerd is …. Ik vraag me af welk ‘niveau’ die poll opstelde.
  Ik kan me prima vinden in de antwoorden van eric010 en lia
  Het gaat om de functie, niet om de vooropleiding.

 11. De nivo 4 verpleegkundigen die tot 2020 worden opgeleid behouden hun titel. Als je na 2020 verpleegkundige wilt worden zul je een HBO bachelor opleiding moeten doen.
  Er is vanaf dan 1 titel, 1 beroep en 1 niveau opleiding op weg naar titel en beroep.
  Hartstikke helder voor patiënten en zorgcollega’s.

 12. De nieuwe MBO opleiding zal nog maar drie jaar gaan duren en leidt niet meer op tot verpleegkundige. Mensen die straks deze opleiding hebben afgerond kunnen zich dus ook geen verpleegkundige meer noemen. Dat is toch logisch? En hoe dit nieuwe beroep wel genoemd gaat worden (zorgkundige is immers een werktitel), daar zou ik op dit moment de focus niet op leggen. Het gaat immers om de inhoud van dit nieuwe profiel! En nogmaals aan de huidige titels verandert niets! Wie verpleegkundige wil worden zal vanaf 2020 een HBO-bachelor opleiding moeten volgen. Dit is in de meeste landen zo, dus het wordt tijd dat dat in Nederkand hetzelfde is. Het is goed dat een oude fout, om op twee niveaus op te leiden tot verpleegkundige, hersteld wordt.

 13. ik sluit me helemaal aan bij de opmerkingen van Eric010.
  Wat een gezeur over een titel,
  Zolang ze de zorg blijven uithollen (bedenken ze weer dat we maar een aantal jaren op de nullijn mogen zitten) en tegelijkertijd zeuren dat er niemand meer de zorg in wil……….(ik zou er als ik nu nog moets kiezen niet over peinsen om de zorg in te gaan, hoe leuk ik het werk zelf ook vind), lijkt het mij toch belangrijker om je te verdiepen in het opwaarderen/ aantrekkelijker maken van de zorg in het algemeen en de plegen in het bijzonder, misschien willen er dan straks toch wel wat meer jongeren gaan zorgen. Dus ophouden met dat gezeik of nu “interieur verzorger heten of schoonmaker”, het gaat om wat je doet en de waardering die je daarvoor krijgt en die krijgen we nu niet (hoogstens als mooi sluitstuk op de begroting van een falende minister)

 14. Aangezien in de praktijk er geen verschil wordt gemaakt tussen niveau IV en V, in zowel taak/functie omschrijving, de werkzaamheden op de vloer en in de salariëring, vind ik dit een rare discussie. In de praktijk zie je niveau IV verpleegkundigen die goed overstijgend kunnen denken en ook niveau V plegen die dat moeilijk vinden. Wel zie je dat niveau V plegen met wat meer ervaring wat makkelijker middenkader functies oppakken. Dan blijft het volgende punt staan. Instellingen zitten vol net niveau IV plegen die (bv. door ervaring of vervolgopleidingen/cursussen) met succes op hbo niveau taken en functies uitvoeren. Voor de kwaliteit en efficiëntie van de zorguitvoering lijkt het mij vele malen belangrijker dat het verschil in kwaliteit van opleiding en opleiders aangepakt gaat worden. Ook ben ik voor kennistoetsen voor die plegen die al een diploma hebben. Waarbij het makkelijker moet worden om in niveau op te schalen of af te zwakken, afhankelijk van parate kennis en kunde. Dat zal volgens mij een direct gunstig resultaat voor de zorg aan bed hebben en is voor de plegen eerlijker en meer democratisch.

 15. Je hebt een al dan niet gepromoveerde aios, anios, specialist en natuurlijk de prof….en allen worden ze aangesproken als dokter. En dat voelt ook goed.
  Je hebt studenten, mbo, hbo, afgestudeerden, verpleegkundig specialisten… en allen worden ze aangesproken als zuster of broeder….en dat voelt ook goed.
  Toch wil de minister een nieuwe beroepenhuis…
  Het beroepenhuis dient in elk geval niet de patient, die wil namelijk maar 1 ding… zorg…en van wie zal hem een worst zijn, als ze maar op tijd zijn…aardig zijn en deskundig lijken…ongeacht de vermeende verschillen.

 16. Grootse onzin! De benaming heeft niks te maken met welke opleiding die je doet maar met het werk dat je verricht..
  Wat doe jij voor de kost? Ik ben plusverpleegkundige….
  Dat krijg je toch niet uit je strot. Komt bij.. het zegt nog niks over wat je voor de kost doet.
  Ik ga mee met de termen die Dick noemt. Voldoende duidelijkheid.

 17. ‘V&VN neemt de uitkomsten van de poll mee in de vervolggesprekken over de nieuwe beroepsprofielen. Monique Roedoe: ‘Ondanks dat V&VN liever meer aandacht wil voor de inhoud van de profielen in plaats van de discussie te focussen op de naam’ > getuigt van een zekere arrogantie V&VN > waar staat dat mensen zeggen dat de naam belangrijker zou zijn dan de beoordeling van de profielen? > niet meer doen V&VN!

 18. Niet te geloven. Dat verschillende mbo verpleegkundigen de term zorgkundige niet zien zitten heeft mijns inziens vooral te maken met koudwatervrees.
  Plusverpleegkundige lijkt me een heel vreemde benaming. Plusfysiotherapeut, plusdokter, plusdietiste…plusverpleegkundige. Hou toch op.

 19. S.v.p. geen plusverpleegkundige zolang daarvoor geen definiëring heeft plaatsgevonden. HBOV zegt mij niet zo veel. Dat diploma zegt iets over het opleidingsniveau maar zegt niets over wat iemand kan of over iemands vakbekwaamheid.
  De termen verpleegkundige, verpleegkundig specialist, verzorgende en ondersteuner dekken het onderscheid voldoende af.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.