Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Poll: onrustband nog steeds gebruikt

Ongeveer een derde van de stemmers op een poll op Nursing.nl geeft aan weleens een onrustband te gebruiken. Een kwart van deze groep is werkzaam in een algemeen ziekenhuis.
Poll: onrustband nog steeds gebruikt

In de maanden augustus en september plaatsten we op Nursing.nl een poll met de vraag ‘Gebruik jij weleens een onrustband.’ In totaal stemden 716 bezoekers van Nursing.nl. 31 procent antwoordt ja. Van deze groep ja-stemmers is 2 procent werkzaam in een verpleeghuis, 5 procent in een academisch ziekenhuis en 24 procent in een algemeen ziekenhuis.

Geen actuele cijfers

Het gebruik van de onrustband is omstreden. Inadequate toepassing kan tot gevaarlijke situaties leiden en zelfs tot dodelijke slachtoffers. Tussen juni 2007 en mei 2008 overleden zeven mensen doordat ze zich aan onrustbanden hadden proberen te ontworstelen. Vier in de ouderenzorg, een in de verstandelijk gehandicaptenzorg en twee in een ziekenhuis. Actuele cijfers over het aantal doden door gebruik van onrustbanden ontbreken. De laatste studie die werd gedaan naar vrijheidsbeperkende maatregelen in het ziekenhuis dateert uit 2003: bij 34 procent van de patiënten (n=208) werden bedhekken omhoog gedaan en bij 9 procent werd een fixatiemiddel toegepast.

Meer lezen
In Nursing december verschijnt een uitgebreid artikel over het gebruik van de onrustband in ziekenhuizen. Verschillende verpleegkundigen leggen uit waarom zij zich genoodzaakt voelen de onrustband te gebruiken.

Noodklok

In Nursing december trekt Tim van Nesselrooij aan de bel. Hij is verpleegkundig specialist consultatieve psychiatrie in het UMC Utrecht en voormalig voorzitter van V&VN-werkgroep VBI (VrijheidsBeperkende Interventies) in ziekenhuizen.* ‘Officiële cijfers zijn mij niet bekend maar ik vermoed dat er jaarlijks doden vallen in ziekenhuizen die in directe relatie staan met het gebruik van fixatie, waaronder de onrustband. Ziekenhuizen bepalen zelf wat een calamiteit is en derhalve ook wat er wordt gemeld. Ik weet zeker dat er slachtoffers zijn van incidenten met een onrustband die niet gemeld worden. Ja, dat is een krasse uitspraak, daar ben ik me van bewust. Maar we zitten al veel te lang met dit dossier.’

Vrijheidsbeperking in ziekenhuis
Beroepsvereniging V&VN ontwikkelde de handreiking ‘Vrijheidsbeperkende interventies in het ziekenhuis? Nee, tenzij…’ De risicosituaties die daarin worden genoemd hebben we, inclusief de aanbevolen interventies, op een poster gezet. Download >>>

* De werkgroep V&VN VBI is onlangs opgeheven en zal overgaan in een V&VN werkgroep Patiëntveiligheid.

5 REACTIES

 1. Ik werk in kleinschalig woon project
  Wij willen m.m vrij worden. Ik zelf onverantwoordelijk om de bewoners die val gevaarlijk zijn zonder beschermende maatregelen alleen in de huiskamer te laten. Wij staan alleen en tijdens de à.d.l zitten de bewoners dan alleen.
  Hoe kunnen wij aan de veiligheid van de bewoners werken?

 2. Lees alle reacties
 3. Fixerende middelen zijn bij ons echt uit den boze.Op onze PG-afdeling (BOPZ) lossen we het op door het bed in de laag-laag stand te zetten, een matras op de grond (voor het bed) en het inzetten van een sensor. De cliënt valt dan niet, maar rolt van het bed op de matras en evt. van matras op de grond. En dat is echt in het uiterste geval. Voor onze cliënten, familie en voor onszelf werkt dit prima.

 4. ik ben zelf momenteel werkzaam op een PG afdeling en daar mis ik deze banden ook regelmatig. tuurlijk kunnen we het allemaal eens zijn over het feit dat wanneer deze banden gebruikt worden terwijl het helemaal niet nodig is ze ook makkelijk weg gelaten kunnen worden. ik heb het helaas al wat vaker mee gemaakt dat ik patienten op de grond aantref. terwijl een kleine beperkende maatregel dit voorkomen zou kunnen hebben. een bedhek is ook niet altijd de oplossing om dat het meerendeel van de patienten hier toch over heen kan klimmen en de gevolgen dan niet te overzien zijn. en een val matje is dan ook niet echt een oplossing..

 5. Ik vind het ook een lastig onderwerp. Ik werk in een algemeen ziekenhuis en laatst hadden we een onrustige patiënt die soms ook wat agressief werd. Medicatie hielp deels en familie probeerde er zoveel mogelijk bij te zijn. Maar uiteindelijk hielp de aanwezigheid van de familie ook niet meer en werd de situatie gevaarlijk voor beide partijen. Patiënt was te zwak om te staan/lopen maar probeerde toch uit bed te klimmen en probeerde de verpleegkundige en/of familieleden die hem in bed wilden houden te slaan en bijten. Wij hebben dus een onrustbarend gebruikt, en zo snel mogelijk het gebruik ook weer afgebouwd. Meer medicatie had gekund maar dan was hij weer te suf om te eten en te drinken en zijn stoelgang onder controle te houden. Ik ben wel benieuwd wat we anders hadden kunnen doen en zo de band niet te hoeven gebruiken.

 6. Ik ben benieuwd of jullie ook de cijfers hebben hoeveel doden er zijn gevallen doordat er juist geen onrustband is gebruikt. Ik vind dit weer echt een eenrichtingsverkeer. Daarbij wil ik aangeven dat er in mijn jaren op de geriatrie nooit doden zijn gevallen ten gevolge van het gebruiken van een onrustband. Wel indirect door het niet gebruiken van een onrustband.
  Vooral bij oudere patiënten is vallen funest.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.