Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Poll: Verplichte covid-19-vaccinatie voor zorgverleners?

Deze week besloten Griekenland en Frankrijk dat hun zorgpersoneel zich verplicht moet laten vaccineren tegen covid-19. Nursing vraagt zich af hoe Nederlandse verpleegkundigen hierover denken. Moet vaccinatie ook verplicht worden voor zorgpersoneel in ons land? Geef je mening in de Nursing-poll.
Spuiten met het AstraZeneca vaccin in een vaccinatielocatie van de GGD. Foto: ANP
Vind jij dat zorgverleners verplicht mag worden de covid-19 vaccinatie te nemen? Foto: ANP

In februari dit jaar stuurde de Gezondheidsraad een advies aan de minister van VWS over verplichte vaccinatie. Het gaat over de ethische en juridische afwegingen die de overheid kan maken rond deze kwestie.

Adviseren, overreden, nudgen

De Gezondheidsraad stelt dat voor groepsbescherming een minimum aantal mensen in ons land gevaccineerd moet zijn. Tegelijkertijd zijn er mensen die de vaccinatie niet kunnen of willen nemen. De overheid mag hen wel adviseren, overreden en nudgen. Maar de vaccinatie verplichten kan niet volgens de Wet publieke gezondheid.

Verplicht vaccineren is een politieke keuze. Als de regering en de Tweede en Eerste kamer het willen, kan de wet aangepast worden. Daar gaat een ingewikkelde afweging aan vooraf. Voor zover bekend speelt dit niet in Den Haag.

Vul de poll in

De redactie van Nursing is benieuwd naar de mening van verpleegkundigen. Vind jij dat de covid-19 vaccinatie verplicht moet worden voor zorgmedewerkers? Doe mee en vul de poll in.

De poll is inmiddels gesloten

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.