Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Poll: welke verpleegkundige classificatie gebruik jij?

NANDA, NIC, NOC, Omaha System, ICF en RAI, termen die je de laatste tijd veel tegenkomt. Gebruik jij een verpleegkundige classificatie? En zo ja, welke dan?
Poll: welke verpleegkundige classificatie gebruik jij?
Foto: Arno Massee

Volgens Nictiz, expertisecentrum voor standaardisatie en e-Health, is een classificatie een terminologiestelsel waarin concepten en termen zijn ingedeeld op basis van gemeenschappelijke kenmerken. Wolter Paans, lector verpleegkundige diagnostiek in Groningen, gebruikt andere woorden: ‘Een classificatie is een kenniskader, een systeem dat verpleegkundigen kunnen gebruiken als referentiekader. Het is belangrijk voor de eenduidigheid van begrip en taal, want de ene verpleegkundige moet kunnen begrijpen wat de andere meldt tijdens een zorgevaluatie of overdracht of in het zorgdossier.’

Meer lezen over classificaties?

In Nursing april vind je een artikel over verpleegkundige classificaties. Met voor- en nadelen op een rij. Nog geen abonnee? Neem hier een abonnement >>>

Poll

Classificaties zijn er in soorten en maten. Meest voorkomende in Nederland en België zijn NANDA, NIC, NOC, Omaha System, ICF en RAI. Welke gebruik jij? Stem op de poll.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.