Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Poll wijst uit: verpleegkundigen willen Zweedse band uitbannen

Meer dan 70 procent van de verpleegkundigen die op de Nursing poll stemde, vindt dat de Zweedse band verboden moet worden. Een gedeelte hiervan wil de onrustband alleen gebruiken in zeer uitzonderlijke situaties.
Poll wijst uit: verpleegkundigen willen Zweedse band uitbannen

Op de poll op nursing.nl stemden in totaal 195 mensen.

Ongeveer een kwart (24,1 procent) van deze verpleegkundigen vindt dat de Zweedse band verboden moet worden omdat er voldoende alternatieven zijn. Bijna de helft (48,7 procent) vindt dat het fixeermiddel alleen in zeer uitzonderlijke situaties gebruikt moet worden. 27,2 procent geeft aan dat het niet haalbaar is om de Zweedse band uit te bannen.

Bestuur moet Zweedse band verbieden
Deze week werd de Exbelt-methode van de Universiteit van Maastricht gepresenteerd. Hierin wordt aanbevolen dat de Raad van bestuur van het verpleeghuis vastbinden moet verbieden. Hoofdinspecteur van de Inspectie voor Gezondheidszorg Jenneke van Veen noemt de Exbelt-methode een geschikte en veilige methode om een verpleeghuis fixatievrij te maken.

Fixatievrij verplegen
Vilans, kenniscentrum voor langdurende zorg, ijvert al jaren voor het terugdringen van fixeren. Zij begeleiden zorgcentra die fixatievrij willen verplegen. ‘Het belangrijkste is dat de organisatie en verpleegkundigen zich bewust worden van het gebruik van vrijheidsbeperkende middelen’, zegt Marjolein van Vliet van Vilans. ‘Veel patiënten zijn ooit in die band terechtgekomen, maar vaak weet niemand meer precies waarom.’

Het hele artikel ‘Geen Zweedse band in Nederland’ met daarin tips om de onrustband uit te bannen, lees je in de nieuwste Nursing of in het dossier Vrijheidsbeperking.

Door: redactie Nursing

6 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik kan niet anders dan het geheel eens zijn met Bas. Dit soort cijfers kunnen gewoon niet als zodanig worden gepresenteerd. We hebben aangaande de Mex. Griep kunnen zien hoe de media aan de haal gaat met dergelijke cijfers. Er zijn trouwens goede richtlijnen voor websurveys. Zie o.a.:
  Eysenbach, G. (2004). Improving the quality of web surveys: the checklist for reporting results of internet e-surveys (cherries). Journal of medical Internet research, 6(3). http://dx.doi.org/10.2196/jmir.6.3.e34
  http://www.biomedcentral.com/1472-6947/6/34
  http://www.biomedcentral.com/1472-6947/6/34
  http://geriatricare.files.wordpress.com/2009/12/cherries-lijst.pdf

 3. Ik heb 13 jaar gewerkt in verpleeghuis Polderburen in Almere en daar wordt vanaf het begin in 1995 niet gefixeerd. Een verademing !! En er bebeurden niet meer ongelukken dan in een wel fixatie tehuis. Het is een andere, creatievere manier van denken, om toch de veiligheid van de bewoner zoveel mogelijk te waarborgen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.