Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Poortkatheter: zo voorkom je verstopping

Een goed functionerende poortkatheter kan jarenlang blijven zitten. ‘Katheterspecialist’ Martine Jérôme legt uit hoe je verstopping van de katheter kunt voorkomen.
Door gebruik van een poortkatheter spaar je de venen.

Hoe prik je een poortkatheter aan, hoe spoel je hem door en hoe vaak? Bekijk de stap voor stap uitleg in het Nursing Challenge artikel en maak de bijbehorende toets! Je kunt er twee accreditatiepunten mee verdienen.

1 Controleer de katheter vóór gebruik

Jérôme: ‘Vóór elke aanprikbeurt controleer je de incisie en de regio van de poortkatheter op zwelling, bloedlekkage, hematoom, roodheid of pijn. Vóór de toediening van medicatie moet je zeker zijn dat de poort goed functioneert; dat er een vlotte infusie en vlotte bloedaspiratie mogelijk is.’

2 Noteer of de poortkatheter goed functioneert met CINAS

CINAS staat voor Catheter Injection and Aspiration en is een classificatiesysteem om de werking van een intraveneuze katheter op een gestandaardiseerde manier te evalueren en te rapporteren. Een CINAS-code geeft weer of het mogelijk is om vloeistof in te spuiten, en of het mogelijk is om bloed te aspireren via de katheter – of dat er problemen zijn. Lees in het artikel Aanprikken poortkatheter hoe de codering precies werkt.

3 Spoel de katheter en sluit deze goed af

Functionele problemen kan je vermijden door consequent de poortkatheter pulserend te spoelen met een fysiologische zoutoplossing, en dat voor en na bloedafname en elke intraveneuze toediening. Je sluit de katheter na het spoelen ook af onder positieve druk: dan sluit je het klemmetje op de leiding terwijl je de laatste hoeveelheid spoelvloeistof toedient. Hierdoor voorkom je dat op dat moment bloed terugvloeit in de katheter.

Martine Jérôme is verpleegkundig specialist intraveneuze katheterzorg bij het katheterteam van de Universitaire Ziekenhuizen Leuven (B)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.