Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Positivisme belangrijk in leefstijlvoorlichting

Bijna de helft van de Nederlanders voelt zich het meest aangesproken als juist de positieve gevolgen van gezonde levensstijl wordt benadrukt.
Leefstijladvies
Kies voor een positieve insteek bij het geven van leefstijladvies.

Dat blijkt uit het TNS NIPO-rapport ‘Kun je gezond genieten?’ dat in opdracht van de Nederlandse Public Health Federatie (NPHF) is geschreven.

Gevaren

46 Procent van de ondervraagden constateert dat de aandacht op tv en radio voor gezond gedrag vooral gericht is op de gevaren van ongezond gedrag. Bijna de helft (48 procent) voelt zich het meest aangesproken als voorlichting meer de nadruk zou leggen op de positieve gevolgen van gezond leven. Voor zorgverleners is het tevens belangrijk dat ze niet in de valkuil van de ‘alwetende expert’ trappen en dat ze samen met de patiënt zoeken naar oplossingen voor zelfmanagement bij een gezondere levensstijl.

Volhouden

In het onderzoek is specifiek gevraagd naar de motivatie die mensen halen uit de
combinatie genieten en gezondheid. Hoewel bijna iedereen vindt dat genieten
altijd een positieve invloed heeft op de gezondheid, noemt 68 procent het makkelijk om gezond gedrag en genieten met elkaar te combineren. Bijna 30 procent vindt dit juist moeilijk en meer dan de helft heeft er moeite mee om dingen vol te houden die ze niet leuk vinden, maar die wel goed zijn voor de gezondheid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.