De kwaliteitsaspecten voor het keurmerk ‘Seniorvriendelijk ziekenhuis’ zijn aangepast. Wil jouw ziekenhuis het stempel seniorproof krijgen, dan is een protocol rond vrijheidsbeperkende maatregelen voortaan verplicht, en is er – naast aandacht voor de patiënt – veel aandacht voor de mantelzorgers en vrijwilligers.
In 2012, bij aanvang van het project, werden de eerste kwaliteitscriteria bekend gemaakt. Aan de hand daarvan kregen ziekenhuizen het keurmerk ´Seniorvriendelijk ziekenhuis.’ Voor 2015 zijn die kwaliteitsaspecten aangevuld en aangescherpt.
Bekijk de nieuwe kwaliteitseisen>>
Bekijk de kwaliteitseisen van 2012>>
Het keurmerk seniorvriendelijk werken is ontwikkeld op initiatief van de ouderenbonden. Aanleiding voor hen was om tot een keurmerk te komen, was dat een op de drie patiënten van 70 jaar en ouder slechter uit het ziekenhuis komt dan hij erin gaat. Vorig jaar werden Nederlandse ziekenhuizen voor het eerst gekeurd of zij seniorproof waren. Het resultaat stelde teleur. Slechts 45 van de 130 Nederlandse ziekenhuislocaties mogen zich op dit moment seniorproof noemen. Daarbij moet aan acht van de vijftien voorwaarden zijn voldaan.

Onlangs verscheen nog een artikel in Nursing over seniorvriendelijk werken. Daaruit bleek dat de meningen over het keurmerk misschien verdeeld zijn, het werkt wel degelijk motiverend voor Nederlandse ziekenhuizen om de zorg voor ouderen te verbeteren. Lees meer>>>
In het nieuwe kwaliteitsdocument staat dat in 2015 extra scherp wordt gelet op de zorg ná de ziekenhuisopname. Voor ouderen is het van het grootste belang dat de continuïteit van zorg goed dan goed is geregeld. Het zijn immers vooral de (kwetsbare) ouderen die er geestelijk en lichamelijk last van hebben als de overdracht van de zorg met de bijbehorende informatie over bijvoorbeeld het gewijzigde medicatiebeleid door het ziekenhuis niet tijdig en goed is geregeld. De scores op dit aspect waren tot nu toe zeer zwak. Reden voor de ouderenbonden om aan de bel te trekken en dit onderdeel aan te merken als een ‘must have’ criterium. Uitgangspunt is dat de patiënt pas wordt ontslagen, nadat de overdracht van zorg en behandeling met de zorgverleners buiten het ziekenhuis en de mantelzorgers is afgestemd.

In het Utrechtse Diakonessenhuis is het keurmerk seniorproof gehaald. Mooie pr, maar wat betekent het om in een seniorproof ziekenhuis te werken? We vroegen het verpleegkundige Indira Bade en zorgcoördinator Carolien Meijer. Lees het interview>>>
Naast kwaliteitsaspecten over de organisatie van zorg zijn er ook de kwaliteitsaspecten over toegankelijkheid en inrichting van de ziekenhuizen. De senior scouts zullen begin 2015 de ziekenhuizen bezoeken om speciaal hierop te letten.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account