Beroepsvereniging V&VN heeft vorige week een handreiking over vrijheidsbeperking in het ziekenhuis gepresenteerd. Belangrijkste advies: voorkom vrijheidsbeperking en pas het alleen toe als het echt niet anders kan.
Volgens de beroepsvereniging worden patiënten regelmatig op diverse manieren in hun vrijheid beperkt. Zo worden vrijheidsbeperkende interventies vaak toegepast bij delirante patiënten. Ook kwetsbare (dementerende) ouderen, neurologische, psychiatrische en IC-patiënten en mensen met een verstandelijk beperking vallen in de risicogroepen.

X vragen aan…
Waarom was deze handreiking eigenlijk zo hard nodig? Nursing sprak met Tim van Nesselrooij, verpleegkundig specialist consultatieve psychiatrie in het UMC Utrecht en voorzitter van de V&VN-werkgroep VBI in ziekenhuizen. Lees het interview.
Alternatieven voor vrijheidsbeperking
Om verpleegkundigen te ondersteunen bij het zorgvuldig toepassen van een preventieve, alternatieve of vrijheidsbeperkende interventie, heeft V&VN een handreiking ontwikkeld. De beroepsvereniging hoopt hiermee de werkvloer stapsgewijs ondersteuning te bieden bij de besluitvorming rondom vrijheidsbeperking. ‘Belangrijk is dat er bewust wordt gehandeld en bij een patiënt op het juiste moment een passende en doeltreffende interventie wordt toegepast of beëindigd’, zo schrijven de initiatiefnemers van de handreiking in de inleiding. ‘Het vroegtijdig signaleren van risicogedrag, het inzetten van een groot aantal preventieve en alternatieve interventies, het belang van een multidisciplinair besluitvormingsproces, situaties van wilsonbekwaamheid, verslaglegging, controle en registratie tijdens het proces komen in deze handreiking aan de orde.’
Voor wie?
De handreiking is geschreven voor de verpleegkundige en verzorgende beroepsgroep op alle afdelingen in de algemene of academische ziekenhuizen (met uitzondering van de neonatologie, kinderafdeling en de spoedeisende hulp).
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account