De kwaliteitsaspecten voor het keurmerk ‘Seniorvriendelijk ziekenhuis 2015’ zijn aangepast.
In 2012, bij aanvang van het project, werden de eerste kwaliteitscriteria bekend gemaakt. Aan de hand daarvan kregen ziekenhuizen het keurmerk ‘Seniorvriendelijk ziekenhuis’. Nu zijn de kwaliteitsaspecten 2015 bekend. Het gaat vooral om aanvullingen en aanscherpingen. De belangrijkste verschillen op een rij.
Fixeren
Waar in de oude versie van het document niets genoemd staat over het gebruik van vrijheidsbeperkende maaregelen, is dat in het nieuwe document wel zo. Daarin staat dat het bij uitzondering mogelijk moet zijn vrijheidsbeperkende middelen volgens protocol nauw omschreven situatie moet kunnen (punt 4)
Mantelzorgers en vrijwilligers
Door het hele document heen is er meer aandacht voor de positie en de rol van de mantelzorger. Deze is duidelijk belangrijk en groot in de zorg voor kwetsbare ouderen. Volgens het nieuwe document moet een seniorvriendelijk ziekenhuis dan ook meer aandacht besteden aan de betrokkenheid van de mantelzorgers en eventueel de inzet van (getrainde) vrijwilligers, bijvoorbeeld voor ondersteunende taken bij het eten, bewegen of het voeren van een gesprek.

Onlangs verscheen nog een artikel in Nursing over seniorvriendelijk werken. Daaruit bleek dat de meningen over het keurmerk misschien verdeeld zijn, het werkt wel degelijk motiverend voor Nederlandse ziekenhuizen om de zorg voor ouderen te verbeteren. Lees meer>>>
Bereikbaarheid geriatrieteam
Het geriatrieteam moet buiten kantoortijden beter beschikbaar zijn. Dat wil zeggen: vanaf 2015 moet een geriater of verpleegkundige van het geriatrieteam 7 dagen per week, 24 uur per dag beschikbaar zijn voor (telefonisch) overleg, beoordeling of eventueel interventies.
Stimuleren eigen regie
Waar in het oude eisendocument stond dat het ziekenhuis alleen sociale participatie voor ouderen mogelijk maakt, staat er nu dat de eigen regie actief gestimuleerd moet worden in een seniorproof ziekenhuis. Dat wil zeggen: het ziekenhuis neemt de oudere serieus en informeert hem actief over mogelijke behandelingsopties, inclusief ondersteunende maatregelen indien niet tot een gerichte behandeling wordt besloten. Ook wordt gecheckt of de patiënt deze informatie heeft begrepen, en zo nodig wordt extra informatie (bijvoorbeeld in de vorm van brochures) gegeven. Ook wordt extra tijd genomen om gezamenlijke besluitvorming met de oudere (en mantelzorger) te realiseren.
Ontslag en nazorg
De gang van zaken rond het ontslag en de nazorg uitgebreider omschreven in het nieuwe eisendocument. Een seniorproof ziekenhuis heeft eveneens een duidelijk omschreven ontslagprocedure en nazorgtraject voor (kwetsbare) ouderen, inclusief een nazorgtraject op de polikliniek. Uitgangspunt van het beleid bij ontslag is dat het ontslag pas in gang is gezet nadat de overdracht van zorg en behandeling met de opvolgend zorgverlener en de mantelzorger is afgestemd. Een volledige omschrijving van die overdracht vind je in het document De nieuwe kwaliteitscriteria Keurmerk Seniorvriendelijke Ziekenhuizen 2015
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account