In de gemeente Weststellingwerf is een praktijkverpleegkundige ouderenzorg ingezet als brug tussen huisartsen en verzorgingshuizen. Hierdoor wordt er 30-40 procent minder gebeld naar de huisarts en als er wel wordt gebeld zijn de zorgvragen relevanter.
Dat is het resultaat van een project van ZonMw in samenwerking met de gemeente Weststellingwerf.
In de gemeente Weststellingwerf werd een groot beroep gedaan op huisartsen voor de zorgverlening aan bewoners van verzorgingshuizen. Tegelijkertijd waren de verzorgingshuizen niet tevreden met de manier waarop de huisartsen met visites omgingen.
Werkzaamheden praktijkverpleegkundige
In dit project werd de praktijkverpleegkundige ingezet om zorg te leveren aan bewoners van vier verzorgingshuizen in de gemeente. Zij was één dag per week in de instelling aanwezig en zowel bewoners als verzorgenden konden haar aanpsreken. Gegevens noteerde de praktijkverpleegkundige direct in het huisartsinformatiesysteem (HIS), evenals in de systemen en de zorgplannen van de verzorgingshuizen. Dankzij deze snelle registratie werden missers, die in het verleden nog wel eens voorkwamen vanwege onvolledige registratie, voorkomen.
Positief resultaat
Door de inzet van de praktijkverpleegkundige nam de druk op huisartsenpraktijken met vragen vanuit de verzorgingshuizen af, met 30 tot 40 procent. Ook in een tevredenheidsonderzoek reageerden deelnemende huisartsen, verzorgenden en bewoners zeer positief. Ruim 91 procent van de bewoners geeft de praktijkverpleegkundige een ruim voldoende/goed voor haar kennis en werkzaamheden. De huisartsen geven aan dat hun werkdruk vermindert en vinden de huisartsgeneeskundige zorg verbetert door de komst van de praktijkverpleegkundige. 15,4 procent van de verzorgenden zegt, net als de bewoners, het jammer te vinden dat de huisarts minder vaak aanwezig is, daarnaast geeft een grote groep verzorgenden aan dat ze het jammer vinden dan de praktijkverpleegkundige niet meer uren aanwezig is.
Uitbreiding van project
Het project is inmiddels uitgebreid naar het naburige dorp Oldemarkt. Daar is nu een zelfde constructie opgezet. Zou heel Nederland dit voorbeeld moeten volgen? Niet per se, zegt projectleider Marjan Verschuur. ‘Er zijn ook praktijken waar één van de huisartsen verantwoordelijk is voor de patiënten in verzorgingshuizen. En als een verzorgingshuis zelf een verpleegkundige in dienst heeft, kan die samenwerken met de praktijkondersteuner. Het gaat om de beste oplossing voor een regio.’
Financiering
De praktijkverpleegkundige wordt gezamenlijk gefinancierd door de huisartsen, de verzorgingshuizen en De Friesland Zorgverzekeraar (poh-s-gelden). Gezamenlijk zorgen de 3 groepen voor borging van de praktijkverpleegkundige ouderenzorg in de toekomst. Het project is gefinancierd door het ZonMw-programma Op één lijn. (ZonMw)

In het praktijkblad voor eerstelijnsverpleegkundige verscheen een artikel over dit project. Lees meer.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account