De numerieke schaal voor pijn (NRS) mist enkele belangrijke aspecten van pijn. Dat stellen Zweedse wetenschappers in een nieuwe studie.
De schaal zegt niets over het type pijn. Ook wordt niet duidelijk wat de invloed is van het veranderen van de lichaamspositie op de pijn. Bovendien kunnen veel patiënten zich niet voorstellen hoe de extremen op de pijnschaal voelen, stellen de onderzoekers op nu.nl.
Volgens het bericht spraken de wetenschappers met patiënten op de spoedeisende hulp in een Zweeds ziekenhuis. Deelnemers werd gevraagd om de gevoelde pijn te waarderen op een visuele schaal en een numerieke schaal. Op de visuele schaal moesten patiënten het pijnniveau aangeven op een horizontale lijn van tien centimeter. Op de numerieke schaal moesten zij hun pijn een cijfer geven tussen de nul en tien.
‘Pijn vermindert door erover te praten’
Een positieve houding van verpleegkundige, verzorgende of arts ten opzichte van de pijn én het geven van informatie erover kan pijn van patiënten verzachten. Lees meer>>>
Na afloop vertelden sommige patiënten dat de schalen onvoldoende zeiden over de daadwerkelijke pijn die ze voelden. Vooral bij een pijn die varieert of bij pijn die steeds opkomt en weggaat, is dit het geval. Anderen stelden dat ze de pijn hoger inschaalden omdat ze bang waren dat hun klachten anders niet serieus genomen werden. ‘Het is misschien beter om pijnstillers voor te schrijven op verzoek van de patiënt dan dat een arts deze beslissing neemt op basis van de schaal’, concludeert een van de onderzoekers.
‘Niet veel nieuws’
Volgens verplegingswetenschapper en onderzoeker pijn en palliatieve zorg Wendy Oldenmenger is er niet heel veel nieuws aan dit onderzoek: ‘Ik heb het onderzoek niet gelezen, maar op het eerste gezicht is het vooral interessant dat de onderzoekers echt naar de beleving van de patiënt hebben gevraagd.’ Ook pijndeskundige Marion Giesberts ziet er niet veel nieuws in. ‘Dit is wat wij vanuit opleidingen, bijscholingen en congressen altijd al aangeven,’ zegt ze. ‘Het pijncijfer is een vertrekpunt om de intensiteit van pijn te meten, en vervolgens te evalueren of je interventies werken. Of dat zich misschien een complicatie ontwikkelt. Maar ook voor dat laatste is verandering van het pijncijfer onvoldoende om te weten, je moet dan ook de aard van de pijn weten en andere bijkomende factoren.’
Marion Giesberts: ‘Pijn signaleren is meer dan een pijnlatje voor iemands neus houden’
Hoe meet je pijn?
Om te weten met welk type pijn je te maken hebt, en welk soort pijnmedicatie en andere interventies daar het best bijpassen, heb je altijd meer gegevens nodig dan een pijncijfer, vult Giesberts nog aan. ‘Dat hoeft niet meteen een 20 pagina’s tellende pijnanamnese te zijn, maar een quickscan met aard van de pijn en andere bijkomende factoren/parameters op z’n minst.’
Masterclass Pijn
Op 5 oktober geeft Marion Giesberts een heuse masterclass Pijn over het ontstaan van pijn, pijngeleiding en de factoren die van invloed zijn. Kom je ook?
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account