Een op de vijf ouderen in de wijk heeft onontdekte oogklachten. Dat blijkt uit een onderzoek van Buurtzorg, waarin wijkverpleegkundigen ouderen screenden met een korte oogtest.
Wijkverpleegkundigen kunnen ouderen succesvol screenen op oogklachten. Dat is de conclusie nadat wijkverpleegkundigen van Buurtzorg bij zo’n honderdvijftig ouderen een oogtest afnamen. Ongeveer zestig procent bleek oogklachten te hebben, en bij twintig procent waren die oogklachten nog niet bekend. In het merendeel van de gevallen ging het om klachten die met een bril of een staaroperatie te verhelpen zouden zijn. Volgens de onderzoekers kan het verhelpen van slechtziendheid de kans op vallen en depressie verkleinen.
Doorverwijzingen
De verpleegkundigen verwezen ongeveer dertig cliënten door naar de huisarts of naar een opticien. Slechts de helft van de cliënten volgde het advies van de verpleegkundigen op. Dat zou ermee te maken kunnen hebben dat deze oudere en vaak kwetsbare patiënten andere, urgentere gezondheidsproblemen hebben. Ook zijn de cliënten zich niet altijd bewust van hun oogproblemen. Van de doorverwezen cliënten gaf veertig procent aan dat zij goed of zelfs uitstekend zagen, terwijl de testresultaten een ander beeld gaven. De onderzoekers raden verpleegkundigen in de wijk aan om niet alleen door te verwijzen als ze vermoeden dat een cliënt slechtziend is, maar om later ook te informeren of de cliënt het advies heeft opgevolgd.
De oogtests
De verpleegkundigen die aan het onderzoek meededen, vonden het vrijwel allemaal haalbaar om dit soort oogscreening te doen in de praktijk. Ze voerden vier oogtests uit, die afgedrukt waren op twee dubbelzijdig geprinte kaarten. De cliënten gebruikten hun gebruikelijke hulpmiddelen zoals lenzen of bril tijdens de screening. Afhankelijk van de cliënt duurde de screening een paar minuten tot een half uur. Het merendeel van de verpleegkundigen vond de test niet belastend voor de cliënt.
Het onderzoek
In totaal deden zeventien teams van Buurtzorg mee aan het onderzoek. Hoeveel verpleegkundigen per team meededen, verschilde. De verpleegkundigen waren getraind om de oogmetingen volgens een protocol uit te voeren. De cliënten waren gemiddeld tachtig jaar oud. Twee derde was vrouw. Naast de oogtest vulden de cliënten een vragenlijst in over hun zicht en over andere gezondheidsklachten. Het onderzoek was een samenwerking van onder andere het Amsterdam UMC en Stichting Buurtzorg. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Acta Ophthalmologica.
Lees Interacties
Praktijk
Ouderenzorg
Footer
Nursing Vlaanderen
Ga naar Nursing.be
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account